Svenska som andraspråk 1

vänskapärdenrenasteformen

Hej!

Välkomna till svenska som andraspråk 1. Här hittar ni kursplanen med kunskapskrav.

Idag ska vi lära känna varandra lite grann och värmer upp med att göra en namnlek. Sen tänkte jag vi kunde börja med att läsa, tala och skriva om vänskap, relationer och kärlek i ett tema tillsammans.

 

Uppvärmning

Skriv ditt namn. Varje ord i ditt namn ska vara ett adjektiv.

Övning

Läs om hur man kan få en vän. Skriv sedan om hur du tycker man bäst får en vän.

Läxa till imorgon

Skriv om hur du fick din bästa vän. Berätta för klassen.

6 reaktioner till “Svenska som andraspråk 1”

 1. Hur får man vänner?
  Vänner är redskapet till olika möjligheter i ens liv. Vänskap är utan kladd om man ska uttrycka sig på det sättet. I början av terminen förra året på IM gjorde vi en utflykt till Sigtuna. På bussen satt jag bredvid en tjej som jag började prata med. Först var hon lite blyg men jag frågade vad hon hette och hur länge hon hade bott i Sverige. Sen när vi gick av bussen och skulle gå i olika grupper för att svara på frågor gick vi tillsammans. Under den dagen blev vi kompisar med varandra. Nu har jag henne som vän i skolan och på Facebook.
  Det beror på personen till person hur vi ska skaffa vänner. När man träffar nya människor blir vi blyga. Men jag är inte blyg därför har jag många vänner.

  Gilla

 2. Hur kan man få en Kompis?
  När jag vill få en kompis brukar jag först vara vänlig med den individen. Vänlighet är något fundamentalt för att skapa en relation. Efter jag har visat min vänliga sida så får man personen att känna sig mer trygga till att öppna sig. Det är bra om man drar ett skämt mitt i konversation för att förbättra stämningen. Man ska också ställa frågor till personen för att visa att man är intresserad för att lära känna personen. Man ska tänka på att inte ställa för många frågor. Det kan låta istället som om du intervjuar han/hon. Berätta också om dig själv för att han/hon ska också börja sälla frågor och på sådant viss får man upp personen intresset. En viktig del för att börja en relation är att man mår bra med sig själv. Till exempel att man ska känna sig trygg och säker att prata med en annan okänd person. För att skapa kompisar krävs vänlighet, mod och intresse.

  Gilla

 3. HUR FÅR MAN EN VÄNNER
  Det bra att ha vänner men ibland det svart att få en det vill säga är. Jag kom från Eritrean när jag var i Eritrean, jag hade många vänner men jag menar inte att jag har ingen vän nu. När jag kom till Sverige jag kunde inte gå och våga säga hej jag heter Nato jag kunde inte språket. Och all är inte lika det finns någon som är blek. Den som jag har lärt mig är att man måste social inte blek. Den program som jag går nu är bra att vara social inte tyst därför att jag går på vård jag kommer träffa äldre människa.

  Gilla

 4. Märsta 08.09.2016
  Brev
  Hej!
  Jag skriver angående din fråga som du skickade i ett brev som jag har fått. Det var en riktigt svår fråga men jag måste besvara din fråga. Första steget när man kär i en person är att man måste säga sanningen till varandra. Om man ljuger då får man inte bra resultat i er kärlek.

  Jag tycker att du ska vara ärlig med henne och berätta att du inte är kär längre. Men jag vill att vi ska vara bästa vänner. Och tänk efter hur hon skulle känna sig när hon hör att du vill göra slut med henne och hur hon skulle känna sig utan dig.

  Jo du sa själv att det är er första kärlek. Men du fortsatte inte mer med henne. Det var ditt första steg i kärleks värld. Ni som har älskat varandra i ett år nu.

  Med vänlig hälsing
  Fahim.

  Gilla

 5. Fartun.
  Hur får man vänner.?’
  Jag vet att det kan vara jättesvårt att få nya vänner eller det kan vara lätta, bekanta javisst, Jag flyttade till Sverige för c 4 år sedan och jag har lämnat mina vänner där i mitt hemland. När jag kommit ett nytt landa det trodde jag får inte vänner för att jag kunde inte pratar språket. Men det inte så att jag trodde. Första dag skolan jag var nervös och blyg men sent det gick bra och jag försökt att skaffa ny vänner jag pratade mina klasskamrat och jag hade spela vollyboll fått jag där många vänner. Jag kan säg det beror på personen för att om den här personen är social det sakar får många vänner och vi måste försöka att skaffa vänner prata med varandra och visa att man är intresserad för att lära känna personen.

  Gilla

 6. Hur får man vänner?
  Vänner får man på olika sätt igenom internat, fester, skolan, på bussen även på graderna. Man kanske har tusen vänner man en vän är den som du kan var det själv och delar men dig tårar och de bästa dagarna av deras liv. Den som rättar dig när du på fel vägg och är ärligt med dig, den som älskar bästa för dig. Den som väcker dig på morgon och säger grattis på din föddes dag med en helig frukost. Det är min bästa kompis och jag är tacksam att jag får var med en sant underbart person.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: