Att skriva en berättelse

Vad är bra i den här berättelsen? nar-dog-janos-kovacs kopia

Hur skriver man en beskrivning. 50-meter-och-stopp_publ

 

Skriv rent och posta senast ikväll. Tänk på att variera och använda så rikt språk som möjligt. Skilj på de och dem och styckeindela din text! 🙂

Kanske med en början i stil med: ”Utanför min skola. Igen. Ensam blickar jag omkring mig…”

16 reaktioner till “Att skriva en berättelse”

 1. So poetic, much drama
  Svenska uteuppgift
  Från var jag sitter, utifrån mitt perspektiv sitter jag på en billigt byggd träbänk, det är endast en smal träplanka som är extremt obekväm.
  Framför mig har jag en klass, främst utländska tjejer som spelar frisbee och försöker träffa en mindre korg, som nu föll över på grund av den milda vinden.

  Det finns en något bred betongväg som går åt flera olika motsatta håll, med en grusgrund under som byggdes vid bygget av vägen. Jag ser cirka 16 träd framför mig som jag gjorde en snabb estimering på, längre bort från min sittplats, ungefär vid horisonten hittas mindre skog. Skogen delas i två på grund av en 90 väg, där sigtunabor kliver av och kliver på främst 570 bussar.

  En måttligt stor samt bred gräsplan, halvt underhållen som kanske utgör en area på ca 4 ordinarie fotbollsplaner. Denna gräsplan, utrustad med hela 9 fotbollsmål används troligen av idrottseleverna och fotbollsfantaster som söker ro under och efter skolan.

  Bakom min sittplats befinns Vikingahallen, byggd av tegel och innehåller en handbollsplan som används av Skånela Ifs lag, finalister men nästan aldrig vinnare.

  Till min höger lokaliseras Arlandagymnasiet, en skola där elever tillbringar ca 1000 dagar av sitt unga liv, där jag och min skrivande klasskamrat tillbringar vår tid. Där i caféet, elever spenderar sitt slimma månadsbidrag på en tillfredsställande eftermiddagsfika.

  Längre till väst, finner jag en cirka 3 idrottsplaner, anpassade och byggda för amerikansk och ordinarie fotboll, där Liu och Niu elever spenderar sina mornar och mister 1 timmes sömn.

  Gilla

 2. Börjar med att sätta mig på en sten.

  Och ser hur en gul taxi åka på den smala vägen. Det är människor väntar på bussen från båda sidorna.

  Vid skolan så ser man att det är 4 unga som sitter och röker.

  Jag hör hur vinden blåser bakom mig och hur bilarna bara kör. Jag ser också vid skolans huvudentré hur fåglarna bara flyger runt omkring i det här kyliga vädret.

  Höger om busshållplatsen ser jag 3 medel stora lägenheter som har färgerna röd vit och grå och vid gången så är det gul gröna buskar med ett par träd som börjar växla färg till röd gul löv.

  Gilla

 3. Här sitter jag på en kall, stenig trappa med vinden i ryggen och ser mig omkring vid skolan.

  Jag ser en grön äng med ungdomar som rör sig vid den. Ungdomarna har roligt, de skrattar och njuter av varandras närhet, de lyser med glädje.
  Jag ser även cirklar av gräs, långt grönt gräs som blåser med vindens pust. Det finns träd på de små cirklarna, små träd som är fulla av löv och börjar ändra sina färger till en röd eller en gul nyans med höstens ankomst. Under träden sitter också ungdomar, de ser ut att njuta av vinden när de skriver snabbt på sina datorer.

  Ett stort träd, som en symbol, står nästan mitt i allt när jag ser det. Det är rikt med löv och grenar. Den får en att få flashbacks till bilder eller filmer med ett symboliserande träd.

  Himlen är grå och molnig, men det gör inget för att solen bryter igenom molnen med sina varma strålar, det är ganska vackert och ger en mysig känsla. Bullret av flygplan kan höras genom vinden och skymtar bland de gråa molnen.

  Så allt jag ser är lugnande, en skolgård med träd full av liv och gröna nyanser, ungdomar som njuter av lekar och skratt.
  Detta är något jag njuter av.

  Gilla

 4. Utanför skolans tjocka mörkfyllda väggar sitter jag och känner hur vinden trycker mot mitt högra öra, jag sitter lutandes mot ett lönn träd, det är kallt men inte så man fryser till is. Trädet skyddar mig mot solens värme men inte från vindens kylande fart. Jag sitter på en gräs ö med tre träd, runt om mig är det asfalt och en gammal basket plan som inte ser spelad ut.

  Runt mig är det människor som gör konstiga saker, någon form av samarbetas övning. En övning som inte tilldelas med direkt perfektion. Över mig ser jag plan som fick min koncentration med sitt mullrande ljud.

  Till vänster har jag en byggnad som ser som att den gjorde för 60 år sedan, mitt höger har en byggnad med samma ålder men inte samma struktur. Vid den ena står folk och röker medan den andra byggnaden står still. Endans folk som går runt men inte in.

  På marken ser jag blommor, jag kan inte riktigt säga sorten men den är liten och gul. Väldigt enkel struktur. Dessa påminner mig om att sommaren fortfarande finns kvar. Folk stirrar på en, men de ser inte hur bra man egentligen har. Jag ser flera träd och en äng. En äng som påminner mig om svett och ånger. En påminnelse av löpträning och fys.

  Gilla

 5. Framför mig ser jag en vändplats med tre stora krukor med diverse blommor i, några är vita, några är lila, det är gröna växter.

  Förbi krukorna ser jag en lång väg men en mopedbil parkerad på höger sida nära krukorna och till vänster är det en trottoar som det står mopeder och cyklar på längre fram.

  Framåt och till höger om krukorna är en trottoar. Vid varje sida om den trottoaren finns det rabatter med gröna buskar i. I rabatten till höger står det träd med grenarna uppåt och gröna blad med några röda. Till höger om trottoaren med träden ligger en smalare väg som har två busshållplatser på var sida om vägen. Framför busshållplatserna såt två skyltar med övergångsplats på. Fortsatt till höger finns en lik trottoar med träd i. Ytterligare till höger ligger det gråa lägenheter.

  Gilla

 6. Ensam utanför min skola med vinden och naturen runt om mig.

  Jag känner den svala vinden mot min hud och solen mot min kind. Jag ser stressade personer som skyndar sig till jobbet. jag ser friheten, jag ser naturen. Jag ser det gröna gräset fläktandes i vinden, bilar som rusar förbi och löven som fläktas i träden.

  Gilla

 7. … Idag utanför skolan ser allting ut som det brukar. Den enda skillnaden är sättet jag ser på miljön. Precis som alla andra dagar så är cykelvägen framför mig med en enstaka cyklist som då och då cyklar förbi.

  Jag ser mer noggrant på en av cyklisterna när hon passerar bron under bilvägen, ovanför cyklisten kör en större bil. Den är röd. Längs vägen är en häck planterad för att avskärma skolan från bilarna. Längs med häcken växer fem olika sorters träd som alla ser unika ut.

  Cykelvägen har även en häck på höger sida. Den är av samma art men liknar inte häcken vid vägen på många sätt, just den här häcken har en helt annan form och brer ut sig över gräsmattan för att sedan smalna in till inget.

  En kall bris av luft sveper mig över ansiktet vilket får mig att tappa koncentrationen. Sen vänder jag blicken mer framför mig. Jag ser två cirklar av gräs med ett flertal träd som sedan blir omringat av en asfaltsplan. Sittandes bredvid några av träden sitter det människor som gör samma uppgift som mig. De ser koncentrerade ut men ändå lugna.

  Jag ser att en av personerna reser sig vilket snabbt får mig att inse att det är dags att ta mig till lektionssalen igen.

  Gilla

 8. Jag sitter här, under ett lönnträd och skriver. På en av de flera gräsplättar med planterade träd, omgivna av asfalt. Jag är inte själv, flera andra klasskompisar sitter runt om i området och skriver som jag. Går i samma tankar men ändå inte, fokus som ligger på uppgiften kan gå vidare till andra tankar. Men samtidigt gör vi samma uppgift, fast med olika svar och skrivna texter.

  Elever, byggnader, bilar och mer, detta är vad jag ser under lönnträdet. Några elever gör övningar, samarbetsövningar. Andra elever sitter ute för att komma ut från skolan och kanske prata med andra klasskompisar. Bilarna åker på vägen, troligtvis för att åka hemåt, till affären, hämta upp någon eller bara ute för att köra. Förutom bilvägen ser jag även en gångväg. Personer cyklar, går och springer längst med vägen som går från Tingvalla till skolan, där den förgrenas och vägarna leds till olika ställen som Valsta och Midgårdsvallen.

  Vädret för tillfället är ganska behagligt, inte för varmt och inte för kalt. De gråa molnen som täcker himlen och den ljuvliga vinden för mig att få inre och djupare tankar på tidigare minen. Inre tankar tar mig djupare in i mina tankar om flygplanen som lyfter och landar på Arlanda några kilometer bort. Flygplan har alltid varit fascinerat mig, hur alla delar fungerar tillsammans för att kunna lyfta flera ton vikt och sedan flyga i flera timmar.

  Objekt så som personer, bilar, träd, byggnader och vägar, är saker jag ser. Vad är det jag inte ser? Det finns mycket som kan besvara en sådan enkel fråga. Känslor, tankar och andras perspektiv, något som jag inte kan se trots att alla de sakerna finns framför mig hela tiden. Och det får alltid mig att undra om livet och dess funktioner, vad ska vi egentligen se och vad ska vi känna? Frågor som har oändliga svar vilka ingen vet vad som stämmer.

  Gilla

 9. Jag ser många små träd och en stor gräs plätt, ett par fotbollsmål och många små hus. Framför husen en liten väg med många bilar som åker förbi höger och vänster. Bakom mig finns en stor tegel vägg med många fönster och lite grå spackel mellan varje tegel bit. En bit bort en stor mängd av fåglar som ser ut som små svarta prickar på en av dem stora gräsplättarna. En bit åt vänster är den en sorts av idrottsplan med en löp bana gjord av sådan klassisk rött mjukt material och en gul stor amerikansk fotbolls pinne, en sådan man sparkar bollen emellan. En bit bort till min högra sida ser det ut som en parkeringsplats men många olika bilar. En stor svart lastbil en minder röd bil lite bakom ett par till.
  Det är en ganska varm dag men inte så soligt utan moln på himlen. Nästan vind stilla vilket är märkligt eftersom det blåsta när jag gick ut. Känner ingen speciell lukt, ingen som jag känner i alla fall men jag har ju lite dåligt luktsinne.
  Mellan dem 2 stora fälten är det en smal väg där många olika människor går förbi.

  Gilla

 10. 50 steg utanför ingången till arlanda gymnasiet satt jag på en mur och funderade. När jag sitter här börjar jag tänka på små detaljer i miljön omkring mig: Vinden brusar i björken snett bakom mig. Molnen täcker himlen till horisonten. Det kommer antagligen regna snart. Blommorna i rabbatten svajar fram o tillbaks när bilar rullar förbi. Ett par människor går förbi. En bil tutar på dem när dem går mot bussen. Buss 582 rullar in på hållplatsen och pasagerare går av och på. Det är varmt och behagligt, men ändå känner man kylan krypa in. En man med svett band runt pannan går förbi. Han ser helt knäpp ut. Flygplanen susar förbi i himlen. På andra sidan vägen sitter barnen från orten o hänger. Långt där borta står min moppe o väntar på att jag ska åka hem med en. På andra sidan vägen sitter barnen från orten o hänger. Dom verkar ha kul.

  Gilla

 11. 50 steg utanför ingången till arlanda gymnasiet satt jag på en mur och funderade. När jag sitter här börjar jag tänka på små detaljer i miljön omkring mig: Vinden brusar i björken snett bakom mig. Molnen täcker himlen till horisonten. Det kommer antagligen regna snart. Blommorna i rabbatten svajar fram o tillbaks när bilar rullar förbi. Ett par människor går förbi. En bil tutar på dem när de går mot bussen. Buss 582 rullar in på hållplatsen och pasagerare går av och på. Det är varmt och behagligt, men ändå känner man kylan krypa in. En man med svett band runt pannan går förbi. Han ser helt knäpp ut. Flygplanen susar förbi i himlen. På andra sidan vägen sitter barnen från orten o hänger. de verkar ha kul. Långt där borta står min moppe o väntar på att jag ska åka hem med en.

  Gilla

 12. Jag kommer ut och ser en stor grön äng framför mig och till höger om mig så ser jag byggarbete samt nybyggda lägenheter. Det är en dystert grå himmel ovanför mig även fast det inte är någon sol så är det varken för varmt eller kallt. Uppe i denna himmel så hör jag ljudet av flygplan jag kan inte se de men jag hör de väldigt klart.
  Till min vänster så ser jag Midgårdsvallen där jag ser flera stycken träna hårt. Framför Midgårdsvallen så är det en gångväg där jag ser ett flertal människor gå några cyklar och andra åker moped.

  Långt framför mig ser jag även en stor väg med massa fordon som väldigt fort. Ännu längre bakom denna väg så ser jag lägenheter och bananhuset det kallas så för den är vriden som en banan. Samt träd som har börjat tappa löven då hösten har börjat komma med storm.

  Till höger lite till sidan av skolan så är en parkering med massa bilar parkerades. Jag ser två mopeder komma nerkörandes för backen till höger i väldigt högfart som sedan vänder och kör upp igen efter en stund så kommer de ner igen.
  Jag ser den röda SL bussen stå där borta. Det är 570 som jag ska åka hem med snart.

  Gilla

 13. Där jag sitter just nu känner jag en kall luft, det är inte tillräckligt kall för att få mig att frysa men den är kall. Jag sitter på en öde bänk. Jag ser hus runtomkring mig. Hus som jag känner igen. Bland annat ser jag Arlandagymnasiet. Jag ser också den stora höga hallen. En hall med ett namn som påminner om den gamla nordens krigare. Vikingahallen.. Jag ser också ett par träd långt bort, det högsta träden vinglar av vinden. Jag känner lukten av gräs och ciggarettrök. Det är några ungdomar som står vid en grön låda med sand nära mig och röker.

  Gilla

 14. Jag sitter i klassrummet och tittar ut på de gråa husen som smälter in i de gråa molnen.

  Jag hör ett flygplan som ska landa.

  Senare sitter jag på gräset och det kommer vindar som blåser hårt på ansiktet som det vore en örfil.

  Det kommer bilar från höger och vänster som tutar och rusar fram för att komma till jobbet på morgonen.

  Gilla

 15. jag ser ett befolkat område med många radhus,
  en grå himmel som blokerar solens strålar
  träd åt alla håll som växer, vissa fullvuxna.
  Många flygplan som flyger ut ur landet och in i landet

  en fotbollsplan som människor har växt till sin fördel
  löv på träden som håller på att lossna och byta säsong
  en flaggstång utanför som visar ursprunget av landet,
  många lägenheter med människor i sig
  en grå soptunna som står i ett hörn på skolan
  ett fält med ogräs

  fåglar som är redo att flyga vidare till varmare ställen på jorden
  grus som människorna själv har lagt ut
  en unge som lär sig att cykla på asfaltsvägen
  byggarbete för nya stora lägenheter
  maskroser som håller på att dö ut
  fotbollsplan en stor fotbollsplan där folk springer
  fönster

  Gilla

 16. Så det var varmt väder och man kunde ha på sig T-shirt utan att frysa av vinden som drar förbi. Man kan se den stora vikingahallen, Arlandagymnasiet iddrotshall. framför vikingahallen så har vi basketplanen som vi spelade på för några timmar sedan.

  När man kollar bort från skolan så ser man en stor gräsmatta som är omringad av mindre träd som ser ut att må bra ut och som fortfarande har sin gröna färg i löven. På denna stora gräsmatta så står det ett dussintal mål som alla kan spela fotboll eller frisbee på. Bakom Gräsmattan kan man skymta den amerikanska fotbollsplanen då man ser dem stora målen sticka upp över det höga staketet. Det passerar hela tiden förbi folk som ska till bussen och dem går igenom skolans basketplan där vi hade spelat basket för inte så länge sedan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: