Homeros berättelser

achilles2

Läsövning

Lästeoretiker talar om vikten av att få lyfta fram textavsnitt med nytt eller ovant språk i för att få diskutera nya ord och uttryck i texter som man läser. Andra lästeoretiker talar om vikten av att använda visualisering som ett sätt att läsa bättre. Idag ska vi experimentera med detta. Övningen ingår i skolans arbete med att utveckla undervisningsmetoderna.

 

Läs följande dokument:

  1. Iliaden
  2. Odysseen
  3. Antiken-efter-sture-linner

 

Uppgifter

  1. Läs Iliaden och stryk under eller skriv av ord eller uttryck som du tycker innehåller ovant eller nytt språk. Posta dem som en kommentar.
  2. Läs Odysséen och visualisera berättelsen när du läser dem. Vilken scen får du mest levande, intressanta eller fantasifulla bilder till? Hur skulle du gestalta scenen med egna ord?
  3. Läs sammanfattningen av Sture Linnérs bok. Stryk sedan under eller skriv av ord eller uttryck som du tycker innehåller ovant eller nytt språk. Posta dem som en kommentar.

Fundera

Lyssna och ta ställning

I berättelserna om Trojanska kriget och Odysseus resa hem så möter vi hjältar som det går illa för. Hjältar som Akilles och Ajax som är självgoda och tror att deras framgång enbart beror av deras egna handlingar. De förkastar gudarnas roll och anser att de själva ligger bakom allt.

I nedan urklipp skriver Dreyfuss och Kelly (All Things Shining, 2011) om hur grekerna såg på övermod och tacksamhet (hybris och arete). Lyssna på P1: filosofiska rummet

Uppgift

Vad kan vi idag lära oss av grekernas filosofi och moral idag utifrån nedanstående utdrag ur boken och utifrån radioprogrammet? Du kan svara på frågan redan efter du läst texterna som jag klistrat in nedan. Du kan dock svara på frågan ännu bättre om du lyssnat på radioprogrammet också.

Utdrag ur boken:

img_1026

img_1027  img_1028

img_1027

 

img_1032

Filmklipp som illustrerar tanken om vardagliga mirakel

 

 

26 reaktioner till “Homeros berättelser”

  1. Jag tyckte att scenen vid sida 94-96 gav mig mest den levande upplevelsen eftersom strukturen och detaljerna gjorde att man fick en bild på hur det verkligen såg ut t.ex ”deras situation var nästan hopplöst. Odysseus visste att han måste fundera ut en möjlig väl till räddning”. Man såg liksom att Odysseus och hans män var i fara och behövde ge sig ut från grottan. Man såg dessutom att cyklopen var jätte arg på Odysseus för att han nämnde Zeus lag.

    Själva scenen handlade om Odysseus och hans män seglade mot en stor grotta där de bland annat träffar cyklopen. Odysseus berättade att de kom ifrån Grekland och hur de hamnade i cyklopernas grotta. Senare fram i kapitlet stred cyklopen mot Odysseus och hans män eftersom han nämnde att jätten skulle tänka på Zeus lag, vilket cyklopen inte gillar för att han fruktar inte gud och när han stred mot de så det slutade med att han fick ett spjut i ögat av Odysseus. När de var fria från jätten, gick de ut ifrån grottan och seglade iväg med sin skepp och fortsatte mot vindgudens ö.

    Gilla

  2. Scenen som jag tyckte var lättast att visualisera var den när Odysseus har kommit hem till sin ö och alla friare står framför hans borg. Friarna vill ha hans hustru och Odysseus blir riktigt förbannad, Med hjälp av hans son och några tjänare besegras alla friare och frun penelope får äntligen träffa sin man igen. Detta är ett ”typiskt” slut för romantiska berättelser och filmer vilket gör det enklare att föreställa sig själv.

    Gilla

  3. Som läsare visste man att Odysseus skulle göra vad som helst för att ta sig iväg från Polyfemos, men att han skulle överväga att sticka ut ögonen på honom var minst sagt oväntat och det är just därför jag har lätt att visualisera denna scen. Blandningen mellan det grova och Polyfemos reaktion på händelsen, gör hela scenen mer intressant. När Polyfemos inser vad som har hänt, blir han rasande, han gör det drastiska draget att kasta en sten efter dem.Trots att allting bara är en saga kan man förställa sig hur Polyfemos springer efter Odysseus i hoppet av att komma ikapp honom.

    Gilla

  4. Jag målade upp delen när de träffade på cyklopen i grottan mellan sidorna 93-96.
    Som läsare var det enkelt att måla upp hur det såg ut när de lade i land på stranden och gick upp till grottan. Man får upp bilden när cyklopen står där och drar igen grottan med stenen, och Odysseus med sina män blir oroliga. Eller när han stod över elden och värmde pålen som de skulle sätta i cyklopens öga när den kom tillbaka. Det var bra beskrivet och man förstod deras situation väldigt tydligt, man kunde föreställa sig en grotta med lite djur i, och en stor sten som stod intill grott ingången. När Stenen först träffade framför båten så föreställde jag mig hur soldaterna rodde ut till havs och att cyklopen försökte nå båten ifrån stranden.

    Efter vinsten i det 10 åriga kriget mot Troya, så skulle de grekiska krigarna resa tillbaka till sitt hemland. Men som sagan är det inte lika lätt som man kan säga, likasom Akilles spådda död blev Odysseus långa resa hem. 20 år var det spått att han skulle resa innan han skulle komma hem igen, i 20 år väntade hans fru på hans återkomst.

    Gilla

  5. Den scenen som jag kunde föreställa mig hur det ser ut och hur karaktärerna rör sig. Det var hela Polyfemos scenen med ön, jag kunde föreställa mig hur de begick på ön och satt fast inne i gråtan samt hjälpte texten lite med detalj information som att de satt längst in i grottan och så fanns det en bild som visade hur stor skala det är mellan Odyssesus och Polyfemos. Det som var enklast att se var hur Polyfemos kastade stenarna på båten.

    Gilla

  6. Den scenen jag tyckte var bäst och gav mig en livlig bild av hela scenen var Skylla scenen. Skylla är en sexhövdad hydra som bor på en klippa vid ett smalt sund. Hon brukar snappa upp män från fartyg ett med varje gap. Hon snappade upp sex av Odysseus män när de seglade förbi.

    Gilla

  7. För mig så var det lätt att visualisera när Kirke förvandlade Odysseus män till grisar då jag kommer ihåg scenen från ett spel från när jag var liten. Jag kommer fortfarande hur spelet skildrade Kirke och hur männen transformerades. Kirke har en lila lång klänning och jag kan se framför mig hur hon sveper sin stav över männen och transformerar dem till grisar. Jag ser också hur Odysseus framför sina böner till gudarna och hur de svarar honom med immunitet, hur han tar sig fram till Kirke och får henne att upphäva magin.

    Gilla

  8. Den scen jag fann mest levande var den när Aiolos precis skickat iväg Odysseus och hans manskap mot Itaka. Jag ser framför mig en helt mörk stad där bara lamporna är tända, vilket får staden att se ännu större och berikad ut. Jag får känslan av hemlängtan.
    Sedan blir lugnet på vattnet med lugna västvindar och små vågor till den raka motsatsen. Då Odysseus manskap öppnar säcken ser jag framför mig hur på bara ett ögonblick det bekväma vädret blir oväder. Vågorna stora som hus, det stormar och regnet öser ner… Sen är dom tillbaka hos Aiolos.

    Gilla

  9. Den starkaste scenen i mina ögon är på sida 105-106 när Odyssesus flotte blir nerriven av zeus och han kastas av flotten,
    Jag ser framför mig hur det stora men lugna havet förvandlas till ett monster med flera meters vågor. Man kan också lätt se framför sig hur en havsnymf reser sig i kaoset och kommer med en slöja som skulle hjälpa Odyssesus till land och säkerhet. just den händelsen är tydligt beskriven och den hjälper med att måla upp din egna bild på händelsen.

    sekvensen precis efter det var också välgjord. När odyssesus kollapsar på stranden efter flera dagar och nätter i havet. Den är också välgjord och som händelsen innan väldigt lätt att förställa sig.

    Gilla

  10. Den scen som jag visualiserade bäst var nog när Odysseus och hans män var instängda i en grotta och var tvungen att spetsa Polyfemos öga för att ha en chans att ta sig ut.
    Jag tänker mig att Odysseus och hans män är trötta och slitna i en grotta med massa mat så man förstår ju att någon bor där, och sedan kommer Polyfemos och är lite små dryg och stänger in dom i grottan. och rätt som det är så tar han och äter upp två av Odysseus män som om de bara var att ta för sig.
    så Odysseus kommer på en bra plan, han erbjuder Polyfemos sitt vin och han dricker upp allt. När Polyfemos är lite små full så passar dom på att spetsa hans ända öga med ett träspett som dom hade härdat i eld när Polyfemos var borta under dagen. Polyfemos blev rasande och i mina ögon så såg man hur männen hade gömt sig i grottan medans polyfemos kastade sig runt i grottan och försökte att få tag på dom.

    Det är ju ändå bara en saga så man visste ju från början att Odysseus skulle klara sig.

    Gilla

  11. – Läs Iliaden och stryk under eller skriv av ord eller uttryck som du tycker innehåller ovant eller nytt språk. Posta dem som en kommentar.

    2.Läs Odysséen och visualisera berättelsen när du läser dem. Vilken scen får du mest levande, intressanta eller fantasifulla bilder till? Hur skulle du gestalta scenen med egna ord?

    Bilderna som får mig att tänka visuellt och leva mig in i berättelsen är den korta delen om Kirke.
    Jag ser framför mig hur många män på en båt som leds av sin ståtliga med trötte ledare Odysseus kommer fram till en vacker vik där de faller ihop utav utmattning. De går sedan vidare upp mot viken och finner exotiska djur som kommer från ingenstans och beter sig på ett minst sagt annorlunda sätt. När de väl kommer fram träffar de en vacker dam som förvandlar Odysseus sjöman till svin. Detta kom från ingenstans och ger mig intressanta bilder hur den kvinna, Kirke, kommer fram som räddaren i nödan och ger dessa män dryck för att sedan förtrolla dem för egen vinning. Denna del ger en intressant bild då man får se den vackra kvinnan visa att även dem kan man inte alltid lita på

    – Läs sammanfattningen av Sture Linnérs bok. Stryk sedan under eller skriv av ord eller uttryck som du tycker innehåller ovant eller nytt språk.

    Jag tycker inte att det finns någon nya / speciella ord som används, utan jag förstår själva kontexten och därmed orden

    Gilla

  12. Den scenen som fick mig visualisera starkast för var sidan 102-103 för att när Odysseus och hans män var vid sol guden Helios boskap och när Odysseus sa till sina män att de fick inte röra hans boskap och när hans män tog och slaktade de ett par oxar och det påminde mig om berättelsen om Adam och Eve när gud förbjöd dem att äta äpplet men Eva åt äpplet fortfarande och när jag läste berättelsen om Odysseus det där berättelsen

    Gilla

  13. Scenen jag kunde mest se i mina tankar var från sidan 107 till 108 då Odysseus maka Penelope hade bestämt en tävling om vem som skulle bli hennes nya make och ha makten i Itaka. Tävlingen var att med en pilbåge skjuta igenom skafthålen på 12 yxor som var på rad och den som hade lyckats bäst skulle bli Penelopes nya make. Där var Odysseus klädd som tiggare och skulle delta i tävlingen och lyckades felfritt.

    För mig så var det här det mest intressanta och mest dramatiska att fantisera om. Odysseus hade inte sett sin maka på tjugo år och för att inte få uppmärksamhet var han tvungen o stänga in känslorna och inte gråta. Sedan när ”tiggaren” skulle skjuta med pilbågen var det spikrakt som bara själva Odysseus kunde ha gjort.
    Där vissde han att han är den riktiga, respekterade kungen Odysseus. Detta var en väldigt grym sätt att introducera sig själv igen efter tjugo år.

    Gilla

  14. Scenen som jag tyckte var lättast att visualisera var den när Odysseus har kommit hem till sin ö och alla friare står framför hans borg. Friarna vill ha hans hustru och Odysseus blir riktigt förbannad, Med hjälp av hans son och några tjänare besegras alla friare och frun penelope får äntligen träffa sin man igen. Detta är ett ”typiskt” slut för romantiska berättelser och filmer vilket gör det enklare att föreställa sig själv.

    Gilla

  15. Det var när Pylofemos fick sitt öga spetsat av Odysseus. Jag tror att anledningen till varför just den scenen stod ut är för att det var det ända spännande som hände i texten. Dessutom så var den scenen så brutal så det blev svårt att inte visualisera sig hur det var.

    Gilla

  16. Scenen jag hade lättast för att visualisera var scenen med Polyfemos.
    Odysseus och hans manskap hade tagit sig iland på en liten ö med massor av vilda getter som dem hungriga männen kunde fånga in och slakta.
    När det började bli kväll såg dem rök stiga ifrån fastlandet på andra sidan sundet, och Odysseus ville genast utforska detta.
    Nästa morgon tog Odysseus ett skepp och seglade över dit. Han valde ut tolv män som skulle följa med honom. Manskapet fann snart en stor grotta som de gick in i, vad det än var som bodde där var det inte hemma. Inne i grottan fann dem getter och killingar, samt korgar fulla med ost.
    Odysseus var dock nyfiken på att få veta vad det var som bodde i grottan, han misstänkte att dem hade hamnat i dem vilda cyklopernas land.
    Hans misstankar blev snart därefter sanning när grottans invånare kom hem. Det var en cyklop.
    Odysseus och hans män hade gömt sig längst in i grottan men blev väldigt snabbt upptäckta.

    Det är här det tar en sväng för det grövre.

    Cyklopen frågar vad dem är för några, och Odysseus svarar hyggligt i ett försök att inte göra jätten arg. Dock gör Odysseus misstaget att nämna Zeus lag som skyddar gäster och främlingar. Jätten svarar snabbt ”Vi cykloper fruktar inga gudar.”
    Cyklopen tog därefter två av männen, slog ihjäl dem och åt upp dem.

    Det är här man verkligen kan se hur hopplös deras situation är. Dem kunde inte försvara sig mot jätten, för då skulle dem alla bli ihjäl slagna och uppätna. Dem kunde inte heller döda jätten medan den sov, eftersom den hade stängt igen grottan med en stenhäll som manskapet inte hade en chans att flytta på själva. Dem kunde inte heller bara sitta och göra ingenting, för då skulle jätten äta upp dem två och två.

    Odysseus var tvungen att komma på en plan för att rädda sig själv och sina män. Odysseus och hans män tog cyklopens knölpåk, vässade den och stack sedan ut cyklopens öga. Den fick panik för att den inte kunde se. I ett försök att fånga in Odysseus och hans män öppnade han upp ingången till grottan och skulle fånga upp dem när dem försökte ta sig ut. Odysseus använde getterna som skydd och lyckades smyga ut ur grottan. Vilket räddade honom och sina män som inte blivit uppätna.

    Gilla

  17. Delen som jag kunde visualisera bäst var delen i Polyfemos grotta. Hur grottan var ett gapande hål in i berget stort nog för ett cyklop att ta sig in igenom. Ingången måste ha varit lika högt som ett hus och stenen som Polyfemos använde som dörr var troligtvis lika stor som en mindre kulle. Jag kunde se framför mig hur Polyfemos slukade en vuxen man utan problem vilket sedan gjorde scenen då Odysseus stack spjutet i ögat på cyklopen ännu mer levande.

    Gilla

  18. Det vi lär oss från grekernas filosofi och moral idag utifrån utdraget ur boken och utifrån radioprogrammet är att människor som inte tror på en religion, de kunde ändå ha kontakt med saker som mirakelt och det gudomliga i sitt liv. De kunde även se alla grejer som blir bra eller som är kul som nått heligt och märkvärdigt också. Det är det boken och programmet försöker lära oss om.

    Gilla

  19. Det visas att man kan ändra en händelse som bara hände till en story om hur gud ger sin vrede mot ajax. men inte att en del av stenen bara föll på ajax i stormen.

    Gilla

  20. Vad kan vi idag lära oss av grekernas filosofi och moral idag utifrån nedanstående utdrag ur boken och utifrån radioprogrammet?

    ”Gratitude, not braggadocio is the appropriate response to a happy event.” Detta beskriver ofta samhället idag och den moral som finns. Att man inte ska se sina bra prestationer som något bra som du själv skapat, utan man ska se det som att något annat har hjälpt dig vara så bra som möjligt t.ex. en gud. Detta avspeglas i exempelvis alla sporter. Om en spelare får frågan vad som avgjorde matchen/tävlingen så är svaret till 99% detsamma ”Det var en bra laginsats” alt. ”Gud hjälpte mig”. Detta är en moral som sitter kvar att man inte ska visa som någon speciell utan man ska lyda de som har makten i ens ögon t.ex. ett lag eller en gud. När en person säger tvärtom t.ex. att det var dens insatts som var avgörande för en match så ses det i mångas ögon som man bryter normer och alla andra icke-skrivna lagar. Hur dessa personer ses ner på som sämre människor kan jämföras med hur Ajax blev straffad av gudarna för han sade att gjort något bra.

    Gilla

  21. Från grekernas filosofi och moral lär vi oss att man inte måste vara religiös för att kunna träffa på ett mirakel och se det som något att uppmärksamma. Både berättelsen och radioprogrammet har samma budskap, att man ska uppskatta allt det goda som kommer ens väg och inte avfärda det som ens egen tur.

    Gilla

  22. Man menar att även oreligiösa människor kan tro på en högre makt som inte behöver vara en eller flera gudar. Man kan tro att det var ren otur att t.ex hålet på Titanic blev 0.5m för långt samtidigt som en religiös skulle kunna säga att det var guds vilja. De som är totalt oreligiösa skulle troligtvis relatera till fysikens lagar som Murphys lag: Allt som kan hända, kommer att hända. Om man kollar noga så inser man att det man vill få fram i både podcasten och berättelsen är desamma fast man förklarar det på olika sätt.

    Gilla

  23. Det jag tycker vi lär oss om i texten om grekernas filosofi och moral är att människor måste inte ha en tro för att kunna bli inblandade i mirakel och se det som något heligt. Jag har bara läst texten och tycker att det är det här dem försöker framta alltså att man ska uppskatta vadsomhelst gott och inte bara som att man har god lycka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: