EAT i TE16 del 2

Bakgrund

Under senare år har vi i Sverige diskuterat hur eleverna ska kunna lära sig mer i skolan. Vissa har oroat sig för att elever lär sig för lite i skolan för att klara den internationella konkurrensen. Diskussionen har varit aktiv särskilt efter att ett internationellt test kallat PISA tycktes antyda att eleverna kunde läsa och räkna sämre än förr. Alla höll inte med förstås, men olika experter och politiker har sökt efter hur man kan göra för att få eleverna att lära sig mer.

En stor studie (som är en sammanställning av flera studier) av John Hattie blev populär, även om vissa förstås var kritiska. Hattie finner flera saker man kan göra för att förbättra elevernas lärande. En sak han talar om är ”formativ bedömning”. Det är egentligen en rubrik för flera olika saker som man kan göra i skolan för att eleverna ska lära sig mer. Dels kan läraren bedöma vad eleverna kan och försöka ge dem återkoppling dvs säga hur de kan göra och tänka för att lära sig mer i just det ämnet, dels kan läraren bedöma hur det går för klassen, vilka saker som verkar svåra och försöka ändra undervisningen allt eftersom för att förklara saker eleverna inte förstått ordentligt eller hitta på nya övningar som får dem att komma vidare.

Autonomi, metakognition och självbedömning

Sen finns det en sak till. Den pratar man inte lika mycket om för den är lite svår. Det handlar om att stärka elevens ”autonomi”, dvs. om att få eleven att förstå att hen har stora möjligheter att själv påverka hur det går. En del i att stärka autonomin är att försöka få eleverna att bli medvetna om sin motivation och hur de planerar och genomför sina studier (det kallas ibland för metakognition). De här sakerna har vi pratat om tidigare här i höst när vi pratat om ”studieteknik”.

Men framförallt handlar det om att försöka stärka elevernas förmåga att kunna bedöma hur det går och ge eleverna verktygen för att kunna själv bedöma sitt lärande och göra saker åt det.

Idag tänkte jag berätta om ett sätt som man kan bedöma sitt lärande på. Det är från en teori som kallas SOLO som forskaren John Biggs tagit fram.

För att förstå vad SOLO innebär ska vi titta på några tentasvar som några sjuksköterskestudenter gav.

Tentasvaren hittar ni här. Jag visar dem på projektorn och vi läser dem ihop och diskuterar vad som skiljer dem åt.

Uppgift

Tänk dig att du fick uppgiften att ”resonera om hur rasism påverkar människor idag”.

Hur skulle ett ”unistrukturellt” svar se ut på frågan?

Hur skulle ett ”utvidgat” svar kunna se ut?

Hur kan man avgöra om ett svar man gett på en uppgift visar hög kvalitet med hjälp av SOLO?

Film som försöker förklara SOLO med exemplet Lego:

8 reaktioner till “EAT i TE16 del 2”

 1. Sverker och Colin

  Ett unistrukturellt svar är ofta väldigt kort och har inte mycket reflekterande text.

  Exempel 1: Negativt.

  Exempel 1.1: Folk som är utsatta kan ofta känna sig utanför, även små rasistiska tendenser/kommentarer kan påverka den utsattas uppfattning väldigt starkt.

  Ett utvidgat svar har mer substans och struktur, har ofta reflektioner från eget perspektiv. I detta fall har vi inte tillräckligt mycket egen erfarenhet för att kunna lägga till mycket i denna fråga.

  Exempel 2: Rasism idag påverkar människor både direkt och indirekt.
  Till exempel blir folk direkt påverkade genom att dom blir behandlade på ett sätt då dom känner sig annorlunda bemötta bara för att de har en annan hudfärg eller härkomst.
  Men människor blir också indirekt påverkade av rasism och uppfattningen om rasism. Ett bra exempel är Amerika och deras Black Lives Matter movement. Där så fokuserar dom mycket på att svarta människor blir dödade av vita poliser samtidigt som statistiken visar att fler vita blir utsatta för polisvåld. I detta sammanhang ser man hur uppfattningen av rasism påverkar hur en folkgrupp väljer att se på rasism och i detta exempel driver den idén hela BLM.

  Gilla

 2. Rasism är fruktansvärt då det påverkar en viss del av samhället, invandrare exempelvis, och de kan inte göra mycket åt det, tex så kan de inte gå i skolan eller få läkarvård på samma sätt som alla andra. Man kan bli mobbad eller missförstådd på vårdcentralen.

  Under andra världskriget då judarna blev riktigt dåligt behandlade så blev det som en helt annan syn efter det, då man insåg hur dåligt man behandlade dem och idag så har det blivit en positiv påverkan på rasism då mycket färre personer blir utanför eller kanske hotade för att de kommer från ett annat land eller har annan hudfärg.

  Nu om man går ut på gatan så är det nästan aldrig du hittar någon som säger något rasistiskt till en person och personen som blev kallad något rasistiskt har ofta försvaret från alla i sin närvaro och det är personen som var rasistisk som hamnar i problem. Men förr så om personen som blev behandlad dåligt pga sin hudfärg gjorde något tillbaka kunde han blivit nerslagen eller blivit hotad att förlora sin familj, och liknande.

  Nu har mörkhyade samma rättigheter som alla andra och det är lika lätt för dem att bli framgångsrika som alla andra i samhället. Detta har även gjort att många fortfarande inte har förlåtit det vi gjorde och skapar ett hat mot folk som bor i länder som USA eller Europa tex.

  Gilla

 3. det är elakt. folk blir sårade. det är dåligt. många personer kan bli rädda. det blir kategoriserat samhälle. många kan bli slagna eller få ett elakt ord sagt mot dom.

  rasism i samhället idag är väldigt olik från rasism från 20-50 år sedan. förr så fick rasism finas i samhället genom att det fans inte direkt lagar som hets mot folkgrupp. förr var det acceptabelt att säga neger. medans idag så har många folkgrupper rättigheter som gör att man inte kan peka ut dom genom rasism. du kan inte idag kränka eller nersätta folk inom folkgrupper. att ha en åsikt är helt öppet men att ha en åsikt som på något sätt är gjort för att nersätta en person eller en folkgrupp. detta gör att många personer idag kan undvika rasism på ett mer positivt sätt. det betyder inte att rasism inte existerar men det byter mer att rasism kan hanteras på ett bättre sätt. där de nedsatta personerna kan få ett sätt att ta bort rasismen eller i alla fall minska den på något sätt.

  För att avgöra om ett svar visar högg kvalité, tar personen frågan och utvecklar svaret. Genom att utveckla svaret så tar man frågan från olika perspektiv och tar svaret i olika steg. När man tar upp olika perspektiv och flera steg kan man argumentera och jämföra olika svar och skapa ett mer utförligt svar till frågan.

  Gilla

 4. Unistrukturellt: Rasism påverkar folk negativt.

  Utvigat: Rasism påverkar folk negativt och får dem att känna sig sämre än andra och de som är rasistiska försöker göra att de andra tänker på samma sätt och påverka dem negativt. Även om de rasistiska är dåliga människor så påverkar de som inte är att jobba tillsammans emot det och det betyder att folk som jobbar tillsammans så skapar de ett bättre samhälle.
  Om värden skulle vara utan rasism så skulle det var mycket bättre och då skulle folk kunna arbeta tillsammans bättre tror jag, men om världen skulle ha varit fullt av rasism som till exempel som i södra USA på 19 hundra talet så tror inte jag att vi skulle vara så många idag, för att rasismen gör att människor hatar de andra människor men annan hud färg och gör de aggressiva emot dem och till slutet så börjar de döda varandra.

  Gilla

 5. 1. Racism är bara dåligt och används för att kränka andra.

  2. Racism har alltid funnits och påverkat människor. Racism är något som används för att kränka andra för deras hudfärg eller bara för att dom kommer från ett visst land.

  Idag så finns det både skämt och kränkande ord för människor som har en annorlunda hud färg, kommer från ett annat land eller har en viss religion. Racism hörs ofta om i skolor eftersom att det, tyvärr, används för att kränka andra och till och med mobba andra. Men människor kan använda sin hudfärg eller sin religion för att göra vissa saker, t.ex. isis, dom använder sin religion som ursäkt för att skapa krig och få alla att gilla koranen. Detta skapar mer konflikt mellan muslimer och de flesta andra religioner i och med att folk kommer att skylla resten av muslimerna för något terrorister gör.
  Vi människor tycker idag att allt är racistiskt eftersom att det har spårat ur med alla kommentarer som slängs, vissa filmer och allt som händer på tv:n.

  Så t.ex. om jag skulle ha en mörk kille i min klass så skulle jag inte ta upp en massa skit om mörka människor och dra racistiska skämt, eftersom att då skulle jag nog såra honom.

  Elsa, Adam och Ashar.

  Gilla

 6. Uni-strukturellt svar:
  Rasism påverkar människor negativt.

  Multi-strukturellt svar:
  Rasism påverkar människor negativt. Folk grupper från olika religioner eller nationaliteter blir utsatta och kan därmed känna vädjan att besöka eller flytta till olika länder.

  Relationellt svar:
  Rasism påverkar människor negativt . Konkurrens mellan folkgrupper bildas vilket i sig kan leda till krig eller annars hat och terror attacker. Rasism mellan religioner påverkar människor på samma sätt som rasism mellan och mot folkgrupper. Den stora skillnaden mellan rasism mellan religion och nationalitet är att religioner har mycket mera människor på vardera sida.

  Abstrakt svar:
  Rasism påverkar människor negativt , i extrema fall även människors död. När jag surfar på internet eller spelar Counter-strike så upplever jag ofta en viss grad av rasism, den är ofta ganska lätt och skämtsam men dock ändå tillräckligt gro för att kunna såra någon. Visst skulle man kunna säga att de som tar illa upp är något för känsliga men att höra ”skämt” som ser dig som person på ett negativt sätt kommer nästan alltid i längden såra den drabbade.

  Jag vet med mig att jag själv ofta kan döma andra människor på utseende, etnicitet och röst vilket jag tror att nästan alla gör då och då. Det är naturligt i det mänskliga beteendet och går inte att ändra på. Att hålla ett öppet sinne där du inte dömer folk tror jag nästan ingen klarar av att ha hela tiden och därmed kommer rasism mellan människor alltid finnas. I och med att rasism alltid kommer finnas så skulle det vara mycket svårt att få alla människor i världen att hålla sina tankar för sig själv. Att människor alltid dömer varandra gör att vi ser små skillnader som mycket stora vilket drabbar både den utsatte och den som tänker eller påpekar rasistiska tankar.

  Gilla

 7. Rasism i dagen samhälle: utvidgat svar.

  Rasism är egentligen inte någonting som vi har haft i sverige, då vi aldrig har haft slavhandel. Dom enda slavar som funnits har arbetat inom hovet. Därför är den rasism som vi har i dagens sverige “importerat” från andra länder, speciellt USA. Vi har dock haft klass grupper, baserat på förmögenhet och arv, men detta kan inte jämföras med rasism i USA. Det händer ju såklart “hatbrott” där svarta dödas endast pga deras hudfärg av polisen i USA (som ofta tjatas om på media), men om man kollar på statistiken kan vi se att endast 14% av USAs befolkning består av svarta människor, som utgör 49% av alla “Murder and nonnegligent manslaughter”, 32% av “Forcible Rape”, 54% av “Robbery”, 34% av “Aggrevated Assault” och 28% av alla tänkbara brott. Med tanke på detta så är det ganska otroligt att endast 26% av alla skjutna av polis i USA är svarta. ( nästan alla hotade polisen på något sätt (pistol eller annat vapen (kniv etc.)))

  källor: BlackDemocratics.com ucr.fbi.gov dailywire.com

  https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2012/crime-in-the-u.s.-2012/tables/43tabledatadecoverviewpdf

  http://blackdemographics.com/

  http://www.dailywire.com/news/7264/5-statistics-you-need-know-about-cops-killing-aaron-bandler

  Gilla

 8. 1. Hur påverkar racism människor idag

  Unistrukturellt svar

  Rasism har i dagens samhälle haft en betydlig kraftminskning, dock i flera delar av det moderna samhället kan olika händelser associeras med rasism eller ett hat mot den etniska bakgrunden.

  En mycket framstående aspekt av den moderna rasismen kan ofta ses på sociala medier, då mörkhyade människor behandlas sämre av främst den amerikanska polisstyrkan. Flera kupper och demonstrationer har skett för att lyfta en viktig fråga kring hur människor behandlas av officiella tjänare på grund av deras utseende och bakgrund.

  Det är inte en lögn att den korrupta amerikanska ”ghetto kulturen” har sammanhang till fattiga mörkhyade individer. En uppväxt i ett korrupt och fattigt samhälle leder ofta till en aggressiv och kriminell folkgrupp. Denna specifika folkgrupp har sedan länge setts bestå av svarta människor.

  Mörkhyade individer är uppenbarligen inte kriminella i sin natur. Människor, oberoende på deras utseende eller etnicitet skulle ha samma kriminella beteende om deras uppväxt skedde i en fattig och kriminell ort. Kriminella orter kanske har en något större andel svarta, dock har mörkhyade människor lyfts fram som ett ansikte för den kriminella världen, detta beror på sociala medier.

  Ett simpelt unistrukturellt svar på denna fråga är mestadels kapital och utbildning. Då barn får en uppväxt i en kriminell del av landet, då de behandlas illa och får en dålig utbildning bemöts och lockas de av denna kriminalitet. Med kapital kan skolor ge en bättre utbildning till människor som i sin tur ges en bättre framtid.

  Kriminaliteten ökar i fattiga områden som inte har tagits hänsyn till av statliga positioner, utbildningen är fattig och unga människor bemöts direkt av en kriminell värld. För att förhindra detta krävs en stor mängd kapital så att barn bemöts av en bra omgivning och en bra utbildning.

  Svaret på den första frågan är kapital.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: