Platon och verkligheten

plato4sr

(Urklipp från Skolan i Aten av Rafael, med interaktivitet)

Platon menar att vi människor är fastkedjade i en grotta och inte kan ta oss ut och se verkligheten. Samma sak speglas i filmen The Matrix. Vi människor kan inte se den verklighet eftersom vi är för fasta i rutiner d.v.s vi är fastkedjade vid det vi har vant oss vid och kan inte se den riktiga verkligheten.

Uppgift

Det är självklart för Platon att vilja se verkligheten snarare än skuggbilden. Att det är bättre att veta sanningen än att leva i lögnen. Hur ser du på detta?

Vissa menar att det man inte vet har man inte ont av, stämmer det? Vad lägger vi i ”veta om”?

Fundera över dessa exempel:

  1. Din partner, som du älskar, har varit otrogen. Det har skett bara en gång och han/hon är ångerfull. Skulle du vilja vara i den verklighet där du får reda på detta eller i den verklighet där du inte får reda på detta?
  2. Du lever som den unge Siddharta Gautama (Buddha) i en perfekt värld. Du har bara lek och trevligheter i ett palats fylld med friska glada människor och med en hel lekpark av förströelser. Skulle du vilja leva kvar i den verkligheten eller skulle du vilja vara i den verklighet där du inser att du lever i ett gyllene fängelse och att utanför murarna lever människor i fattigdom, sjukdom, åldrande, krig, konflikter och allehanda lidande?

Platons idévärld

En intressant fråga som man hamnar i nästan med en gång är om det verkligen kan vara så att vårt sätt att tänka verkligen kan vara beroende av texter. Om inte Platon funnits hade vi människor ändå tänkt oss att vi består av kropp och själ? Frågan går förvisso att diskutera, men man kan enkelt konstatera att hur vi språkligt beskriver verkligheten har inflytande på hur vi sedan tänker oss verkligheten. Ett exempel kan vara ordet städare som för med sig associationer till hårt och smutsigt arbete. Om vi ersätter ordet med lokalvårdare så för ordet med sig tanken på något kliniskt och ett yrke i vilket man visar omsorg och ”vårdar” lokaler.

Verkligheten har inte ändrat sig. Städare/lokalvårdaren har en viss typ av arbete oavsett vad vi kallar det, men hur vi tänker kring städarens/lokalvårdarens jobb får en viss inriktning beroende på hur vi beskriver verkligheten med ord.

Aristoteles, Platons lärjunge, har egentligen motsatt uppfattning och ser i den Nikomachiska etiken att människans syfte är att sträva efter lycka, inte sanningen.

Uppgift

Skriv din egen moderna variant av Platons grottliknelse. Posta nedan.

 

 

En tanke på “Platon och verkligheten”

  1. Din pappa lever som en rik advokat i en perfekt land. Du har pengar, hus, bilar, syskon och massa annat som gör att du känner dig glad och rik. Skulle du leva kvar i den verkligheten eller skulle du vilja vara i den verkligen där du inser att du lever i en illusion värld och att utanför världen lever dina riktiga föräldrar, fast de är fattiga.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: