EAT i TE16

Igår talade vi om hur man lär sig saker och lite kring hur de som lyckas tänker och känner. Ni fick tillfälle att fundera över hur ni  lärt er något och hur ni tror man kan påverka sitt eget lärande.

Ni kom fram till flera viktiga saker. Några jag tyckte var riktigt viktiga var:

Det går att välja hur man tänker och känner inför något. Man kan påverka det genom vad man gör. Jag nämnde att vi själva kan investera mening i det vi gör och det vi upplever att en gråsten kan bli mer värdefull än en diamant om man fyller den med innebörd.

 

Andra saker ni skrev handlade om följande viktiga saker:

 • Jag kan lära mig genom att kontextualisera det jag lär mig, alltså genom att koppla ihop det med annat jag känner till

Jag lär mig saker genom att diskutera med andra elever om ämnet (pratar om) och koppla olika ord med varandra, jag har svårt att lära mig ord men är bättre på att veta vad veta vad det ordet innebär.

 • Jag kan lära mig genom att visualisera det jag lär mig, alltså genom att göra bilder och filmer i mitt eget huvud som illustrerar det jag läser eller försöker förstå.

”Största skillnaden mellan att lära sig om ett spel/historia och svenska är att oftast att man får en bild i huvudet hur det är/var som kopplar allt tillsammans så man lär sig fortare,
det händer sällan när man läser svenska har jag upplevt det.”

 • Jag lär mig bättre när jag är i ett positivt klimat där jag blir bemött med intresse, glädje och respekt:

”Det som påverkar lärandet mest är klasskamraterna och lärarna tror jag. För att utan bra lärare och utan bra klasskamrater som kan till exempel hjälpa dig så funkar det inte så bra att studera.”

 • Jag lär mig bättre om jag bestämt mig innan för att vara intresserad och göra det bästa av situationen:

” Det som påverkar lärandet är att hur mycket man försöker med att lyckas med sitt mål, om t.ex man inte är fokuserad på lektionerna.”

Jag lär mig bättre om jag är uthållig.

”Man lär sig saker genom att göra dem ofta t.ex. om man vill lära sig ett instrument så blir en person som spelar varje dag bättre på det instrumentet snabbare än en som spelar en gång i veckan”

3. Jag kan planera min tid. Kortsiktigt: planera hur jag ska känna och agera i undervisningen och efter. Långsiktigt: planera för din framtid: ha idéer och drömmar om vad du skulle vilja göra längre fram

Vad säger forskningen?

Forskning om lärande säger att det vi gör påverkar det vi känner och tänker. Om jag gör en plan för min dag, om jag visualiserar och bestämmer innan hur jag ska agera och känna ökar förutsättningarna för det blir som jag tänkt snarare än att det bara råkar hända.

Uthållighet är viktigt! Skjut upp belöningarna lite, men se till du får dem. Gör jobbet först.

Diskussion

De som är bra på att vänta på marshmallowen lyckas bättre i skolan, har studier visat. Vad kan det bero på?

Uppgifter

Vi har också ett material i studieteknik.

Gör uppgifter ur häftet som du finner i länken
 • Gå igenom sidorna 2-7. Tänk sedan igenom hur du lär dig bäst. Vad som står i vägen för bra lärande. Bestäm dig för en plan för din vardag. När ska du studera?
 • Posta en kommentar där du beskriver din lärstil och där du beskriver dina planer.
 • TILL NÄSTA GÅNG MÄT HUR MYCKET TID DU LÄGGER PÅ SKOLARBETE UNDER DIN FRITID.

10 reaktioner till “EAT i TE16”

 1. Jag tycker det är skönt att arbeta när det är tyst men samtidigt så ska det inte vara total tystnad utan lite ljud kan vara skönt så det inte känns som man sitter helt ensam i ett rum. Det ska helst inte vara för kallt, det är könarr att ha lite för varmt än för kallt. helst ganska ylet solljus sålänge man ser.

  Jag lär mig bäst när jag får studera med någon som kan hjälpa mig att förklara när det är något som jag inte förstår men samtidigt så är det väldigt skönt att bara få plugga själv ibland. pluggar helst så mycket som går i skolan så jag inte har lika mycket att göra hemma sen.

  Jag kan tänka mig att studera några timmar om dagen, det har varit gånger som jag fått prov som vi ska ha 2 dagar efter vi får reda på det vilket leder till att jag blir stressad och måste plugga flera timmar (7-8) timmar innan vilket inte är särskilt bra Så jag vill ha information så tidigt som möjligt och plugga 2 timmar om dagen ungefär, ibland 3-4 om det är prov eller uppsatts som ska va klar.

  Gilla

 2. Jag lär mig som bäst i skolan när det är lugnt och ro och med egen musik. Ljus och temperatur spelar inte så mycket roll utan mer mig själv, hur fokuserad jag är, hur pigg/trött jag är. Så jag lär mig som mest en bra dag när jag är glad pigg och fokuserad på skolan

  Jag har svårt att studera hemma och lära mig eftersom det finns ofta andra mer intressanta saker att göra. Jag har också svårt att studera utan pauser och att focusar länge.

  Jag planerar att plugga så mycket som möjligt i skolan. Så ska försöka fokusera och få allt gjort på lektionerna och studera på håltimmar och raster. Läxor kommer jag också försöka får gjorda på vägen hem från skolan eftersom det tar ungefär 1 och en halvtimme att åka hem.

  Gilla

 3. Jag studerar bättre då det är tystnad, dock med något lite buller. Jag arbetar helst i ett svalt och kallt klimat samt svagt solljus (poetisk jag vet). Jag arbetar bra då jag sitter stilla på en skolstol framför ett bord.
  Jag lär mig bäst genom redovisningar och diskussioner från lärare, läsning med texter arbetar jag gärna med.

  Undviker ofta grupparbeten, dock inga problem att arbeta med ett flertal personer (ensam planerar jag mitt arbete enligt mig). Jag tar en uppgift i taget, kan arbeta med flera uppgifter dock avslutar en innan jag påbörjar en annan. Jag vill kunna förstå detaljer och arbeta utifrån en logisk grund.

  Under skoltid är det fokus på studierna. Jag har ej bestämda studietider hemma, arbetar en nödvändig studietid anpassad till den mängd läxor jag fått.

  Gilla

 4. Jag lär mig som bäst i en bekväm miljö som t.ex när ja sitter i sängen med lågt ljus och låg musik i bakgrunden och har något att äta och dricka så att det inte fins någon ursäkt att röra på sig, det här göt jag minst en timme varje dag. det behövs inte så mycket mer för jag är väldigt lättlärd.

  Gilla

 5. Jag brukar lära mig bäst när det är lite tyst, men samtidigt så ska jag vara med någon i rummet, till exempel en eller två kompisar / klasskamrater. Runtemperaturen ska vara typ mellan för kallt och för varmt, och när det är också lite mörkare.

  När jag är hem så brukar det vara annorlunda, jag vill bara va ensam och vill jag inte bli störd av nån. Jag tänkte göra allt skolarbete i tid och jag brukar göra det efter jag kommer hem, på kvällen eller på natten (max 1:00). När jag gör mitt arbete så brukar jag inte lägga så mycket tid i det, det brukar vara from 20 minuter till 2-3 timmar. Jag gör aldrig en planering med mina studier som säger när ska jag plugga för att jag skulle aldrig följa den, men jag vet ändå att jag jag MÅSTE lämna allting i tid. I framtiden så tänkte jag lägga mer tid på att plugga och få bättre resultat än i grundskolan för att nu började jag inte spela så mycket dataspel för att jag tror att det blir tråkigt, men också för att jag vill visa att jag kan.

  Gilla

 6. Min lärstil är att praktiskt göra och träna på saker samt lyssna och prata om ämnet jag arbetar med. Jag behöver en tyst och sval studieplats med stark (helst naturlig) belysning.
  Mina planer är att kolla mer på denna pdf och mina svar samt agera på saker och ting som fattas i min nuvarande studieteknik.

  Gilla

 7. Jag lär mig bäst när det inte är super tyst men så man kan fråga lite då och då s in granne om hjälp. I klassrummet vill jag inte att det ska vara jätte varmt eller kallt lite mitt i mellan. Hur ljus det ska vara i klassrummet så tycker jag om det är soligt så räcker det men om det är i vinter tid så kan lite ljus vara bra inte allt för ljust.

  Själv så lär jag mig bäst genom att se läraren göra t.ex en uppgift och förstå hur man löser det eller att kolla på en video eller läsa om det. Jah vill helst plugga i skolan men ibland kan det hända att jag behöver plugga hemma också som då hjälper för t.ex ett prov.

  Jag skulle tänka mig studera så mycket jag klarar av utan att det ska bli jobbigt eller att man ska bli stressad.
  Alltså plugga till jag förstår det mesta och kan mycket till proven. Helst skulle vilja veta ungefär 2 veckor innan om det ska vara ett prov på något så jag kan veta hur mycket jag ska plugga

  Gilla

 8. Jag lär mig bäst genom att kunna gå igenom det som jag ska kunna flera gånger och kunna förstå själva helheten innan jag behöver gå in på detaljerna då jag tycker det blir lättare att förstå detaljerna om jag har förstått det som ämnet handlar om.

  Den planering som jag behöver lägga upp är när jag ska plugga, vilka dagar och tider, hur mycket tid jag har att lägga ner på varje ämne och försöka få in det med de andra saker som jag gör t.ex. träna, jobba och andra intressen. Dock är jag inte helt säker på hur mitt schema utanför skolan ser ut ännu då jag pluggar till mc kort och kan inte övningsköra när som helst för den jag kör med har ett flytande schema och jag måste ta dem chanserna som finns.

  Gilla

 9. Den typen av lärostil jag föredrar att använda är att sitta ner själv i ett lugnt och bekvämt område, t.ex. mitt rum vid skrivbordet eller sängen, svalt i rummet, så lite bakgrundsljud som möjligt eller lugn musik. Detta sätt att studera har jag använt nästan hela min skolgång. Jag får fokusera för mig själv och ta in informationen på mitt egna sätt så jag känner mig säker på det jag har lärt mig. Lärosätt för att få mig bekväm skulle kunna vara lyssna, läsa eller se på material som tillhör ämne, vilket bidrar till en varierad studerande och mindre uttråkande. Ensamt studerande är det jag föredrar då jag kan fokusera på mitt. Gruppstuderande är något jag inte har problem med, men under en gruppuppgift eller studerande vill jag att det ska vara en bra struktur som möjligt.

  Inför detta läsåret ska jag försöka behålla mina vanor att studera för att göra mig bekväm med studierna. Om det skulle inträffa att mitt sätt inte skulle fungera för mig längre, skulle jag hitta ett nytt sätt som är bra anpassat för mig och fortfarande bidrar till en bra studie och resultat. Planera både mentalt och fysiskt är en del som jag lägger stort fokus på när jag studerar. Få in träningar, vardagssysslor och fritid är något jag behöver för att tänka bort lärandet vid tuffare tillfällen, ex. svåra prov, långa uppsatser, etc. Prioritering använder jag mycket så jag sorterar upp vilka uppgifter jag har och vilken som jag behöver lägga med fokus på beroende när de ska lämnas in eller hur svårt jag anser att uppgiften är.

  När jag väll får en uppgift så vill jag ha en tydlig genomgång av läraren av vad som behövs göras och i vissa fall övrig information. En tydlig grund till uppgiften gör mig mer självsäker och jag kan senare bygga upp min egen struktur till uppgiften och fokusera på områden jag känner är viktigare än andra. Att ha en egen struktur och planera själv är en viktig del för mig, med hjälp av en tydlig grund av läraren, för att kunna lyckas med en bra studie och ett bra resultat.

  Gilla

 10. Jag lär mig bäst genom att ofta repetera det jag lärt mig. Det som står i vägen för mitt lärande är nog att jag har svårt att koncentrera mig på uppgiften beroende på min omgivning. Vill gärna ha musik eller en livestream i bakgrunden. Då jag inte anser det är distraherande utan att det assisterar i mitt lärande.

  De tider jag planerar att lägga ner tid på mitt studerande kan vara lite varje dag, men fredagar ska jag bli klar med allt jag inte är klar med. Samtidigt som jag vill lägga ner tid varje dag, så vet jag att det inte kommer
  fungera med träning och möjligtvis diverse social interaktion. Men om jag missar en dag så får jag helt enkelt lägga ner dubbelt så mycket tid nästa dag. Jag har ett personligt schema för hur varenda dag ska se ut. Jag planerar väldigt mycket och det ska vara i de korrekta tiderna.T.ex när jag duschar varje dag, när jag ska gå till bussen o.sv. Mitt morgonschema för skoldagar som vi börjar 10:10 ser t.ex ut såhär.
  06.45: Larm ringer
  ~06.50 Gå upp, gå in i vattenstrilaren.
  07.00: Gå ur det fenomenala strålbadet.
  07.05: Gör kaffe, ta fram kopp, glas, macka och pålägg. Fortsätt sedan med att förtära födan.
  07.40: Kolla väskan, framställa nödvändiga föremål för den formidabla eskapaden till undervisningsanstalten.
  07.50: Gör mig redo för att åka till undervisningsantstalten.
  07.55: Hejdå mitt hem och min ensamhet.

  Det är ungefär så det ser ut varje dag. Jag planerar väldigt mycket och är nöjaktigt strukturerad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: