Upplysningen

Hej!

Jag vabbar idag. Det betyder att de som inte gjort sin muntliga redovisning har möjlighet imorgon eller nästa tisdag.

Upplysningen

Som jag tidigare beskrivit så följer barocken efter renässansen och efter den kommer så Upplysningstiden. Gränsdragningarna mellan epokerna är lite luddiga: antiken är mellan 2000 f.kr. till 500 efter (man brukar räkna år 476 som antiken slut eftersom Rom föll då, och västra delen av romarriket). Och medeltiden brukar man räkna till 1453, då Konstantinopel och den östra delen av romarriket föll. Sen följer renässansen och barocken.

Någon gång närmare 1700 brukar man säga att upplysningen tar fart. De naturvetenskapliga upptäckterna av Isaac Newton brukar ses som startskottet för upplysningen. Saker som amerikanska författningen eller franska revolutionen ses som uttryck för upplysningen.

Upplysningens viktigaste idé är tron på människans förnuft. ”Alla människor är kapabla att tänka själva”, menade man. Man var emot religiösa vidskepelser och kritisk till tänkande som inte grundade sig i observationer och erfarenheter (empirism).

Två betydelsefulla verk som man bör ha läst från denna tid är Ett anspråkslöst förslag av Jonatan Swift, och Johan Henrik Kellgrens Ljusets fiender.

Den första är känd eftersom den visar att även ett ”förnuftigt” argument kan leda till omoraliska konsekvenser.  Den andra är känd eftersom den är den första upplysningstexten i Sverige och den handlar om hur man ska använda förnuftet och inte lita på vidskepelse.

 

Uppgift

Läs Ett anspråkslöst förslag. Vad är Swifts förslag? Beskriv två av hans argument. Posta nedan.

 

 

8 reaktioner till “Upplysningen”

 1. Han säger att man kan äta sitt ettåriga barn eftersom att de kostar så mycket pengar och för att barn inte kommer till användning förens de är 6 år gamla. (En mycket erfaren amerikan i min bekantskapskrets i London har sagt mig att ett ungt, friskt och välnärt barn vid ett års ålder är en synnerligen delikat, närande och hälsosam föda, antingen det serveras stuvat, rostat, ugnstekt eller kokt.)

  Han säger också att de fattiga kan fixa sin ekonomiska situation genom att sälja sina barn till rika människor.

  Gillad av 1 person

 2. Swift lägger fram många argument och motargument. Många av dessa argument är uppbyggda av siffror och vetenskapliga antaganden. Ett av de många argument som läggs fram är att det eventuella överskott som kommer från dödandet av barnen kan komma och användas till att göra behövliga produkter som handskar och sommarskor.
  Swift beskriver hur fattigdomen som finns i landet har stora och negativa konsekvenser. Så pass att det kan komma till att bli ett hot mot den brittiska tronen. Argumentet är i stort sätt att de barn som växer upp under fattiga förhållanden har en större chans att bli kriminella. Dels för att de kan behöva tvingas stjäla för att överleva. Det är även möjligt att de lämnar landet för att strida med rivaler mot den engelska tronen, detta är något som inte gynnar England. Alltså många barn som växer upp i fattigdom senare ökar kriminaliteten i landet.

  Gilla

 3. Han skriver att barn kan säljas till rika som delikatesser. Ett av argumenten är att barn på den tiden var mer eller mindre värdelösa innan de fyllt 6 år. Det andra är hur du tjänar pengar genom att sälja ditt barn samtidigt som mottagaren får mat. Ett win-win senario i ett hungrande land.

  Gilla

 4. Jonathan Swifts förslag är att man kan äta sitt nyfödda barn då det kostar så mycket för att ta hand om barnet. Att ett barn vid ett års åldern är synnerligt delikat, hälsosam föda som går att serveras antingen stuvad, rostad eller också kokt. Ett barn anses ändå som ”onödigt” förens hen är 6 år gammal.
  Ett av Jonathans andra förslag var att sälja sina nyfödda barn till de rika, eftersom de fattiga aldrig skulle ha råd att försörja barnet var det antingen det eller att äta uppbarnet.

  Gilla

 5. Hans förslag var att fattiga kunde förbättra deras situation de satt i genom att sälja sina barn som mat till rika människor. Texten handlar mestadels om hur fattigdomen fanns och dess konsekvenser till det.

  Gilla

  1. Du beskriver bara ett argument och beskrivningen är ganska fåordig. Enligt instruktionen ska du beskriva två argument.

   /Daniel

   Gilla

 6. Swifts förslag var att fattiga kunde förbättra deras situation de själva satt i i genom att sälja sina barn som mat till rika människor. De fattiga levde som tiggare och människorna ville ha pengar för att kunna överleva. Så hans lösning var att barnen skulle gå som mat till rika, då de också kan ha varit oönskade i den fattiga familjen. Man ansåg inte att ett barn gjorde någon nytta förrän den var över 6 år och kunde tigga eller jobba. De vart också då att fattiga familjer blev av med sina bördor genom att sälja oönskade barn, och så fick de även ökade inkomster. De skulle alltså tjäna på att sälja sitt barn, då de kunde tjäna pengar på det. Texten handlar mestadels om hur fattigdomen var och dess konsekvenser till det och Swifts skämtsamma lösning.

  Argument som hur många oönskade barn som föds och hur mycket det skulle kosta att ha ett barn i fattiga familjer, tar han fram i texten. Han skrev att barnet kunde leva på mammans mjölk under första året men att det behövdes gå 2 shillings till den och inklusive trasor under året. Texten är skriven lite skämtskam även om det inte skedde en förändring på situationen de fattiga var i.

  Gilla

 7. Irland plågas i början på 1700-talet av fattigdom och de eländen som det för med sig, det är en tid då mödrar inte kan försörja sina barn och tvingas till tiggeri. För att bota Irland från detta föreslår Swift att man ska börja avla barnen för en ny maträtt. Swift ger därefter argument på hur detta skulle hjälpa Irland.

  Han argumenterar till exempel för att detta kan bli en ny delikatess för Irlands ledande män, vars nationalförmögenhet kommer uppleva ett uppsving i och med kostnaderna som kommer med att uppfostra ett barn. De som betalar dessa kostnader blir föräldrarna. Swift argumenterar även att de kommer ha god anledning till giftemål. När de då kan skaffa barn kommer de även behöva försörja dem på bästa sätt för att sälja dem på marknaden, varpå deras fattigdom kommer tvina bort.

  Som läsare förstår vi dock att Swift inte är seriös. Han gör narr av det Irländska styrets bortåt blickande behandling av det irländska folket. Av denna anledning förtydligar Swift hur de kommer minnas som hjältar i staty-form om de går igenom med hans förslag. Vi ser mot slutet av texten hur Swift rabblar upp ett flertal motargument, men för att sedan förtydliga att förslaget endast är till för kungadömet Irland. Vi förstår att det är de som har skapat situationen, och ger nu ingen plats för förändring. De har målat in Irland i ett hörn, där det enda förslaget blir anspråkslöst.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: