Tala inför en grupp

Vi gör en uppgift till för att visa prov på vår muntliga förmåga.

Ur Kunskapskravet för betyget E

”Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla argument, egna tankar och åsikter samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och dispositionen tydligt urskiljbar. Språk och stil är till viss delanpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Eleven har vissåhörarkontakt. Vidare kan eleven med viss säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel.”

 

Uppgift

Kunskapskraven talar om samtala och tala inför grupp och om att använda ett presentationstekniskt hjälpmedel. Antingen kan du ha 1-3 powerpointbilder till stöd till det tal du redan jobbat med, eller så håller du ett helt annat tal och utgår från en bild och bygger ditt tal runt den.

Du kan, som sagt, utgå från ditt gamla talmanus eller utgå från nytt ämne antingen argumenterande eller informerande eller med annat syfte.

Arbetsprocess för dagens lektion:

 1. Enskilt. Definiera vad syftet med ditt tal är. Vad vill du åstadkomma med ditt tal?
 2. Enskilt. Formulera en tydlig inledning och avslutning.
 3. I grupp. Förklara för dina kamrater hur du tänkt kring inledning och avslutning utifrån ditt syfte.
 4. I grupp. Samtala om hur era tal kan inledas och avslutas på bästa sätt för att uppnå era syften. Ge varandra ett varsitt förslag på hur inledningen och/eller avslutningen kan formuleras på annat sätt.

Om du valt att prata om en bild, visa den.

Tala om en bild

Här finns en g ammal film som visar hur man kan tala utifrån en bild och berätta vad den visar och vad den innebär:

Förslag på bilder:

18s10-ut-779 400px-Jan_Vermeer_van_Delft_007

karl X1

North Korean leader Kim Jong Un (3rd R) and wife Ri Sol Ju (4th L) enjoy an art performance given by the Chongbong Band to mark the 70th anniversary of the founding of the Workers' Party of Korea (WPK) in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on October 19, 2015. REUTERS/KCNA

People observe a minute of silence at the Trocadero in front the Eiffel Tower to pay tribute to the victims of the series of deadly attacks on Friday in Paris, France, November 16, 2015. REUTERS/Philippe Wojazer

Eller sök bilder genom att söka i google på ”picture of the year”.

8 reaktioner till “Tala inför en grupp”

 1. 1. Syftet med mitt tal är att informera kring ett ämne, våra olikheter och transpersoner. Men med hjälp av den information som finns i talet ska det påverka de som lyssnar. Med hjälp av olika resonemang och argument vill jag att lyssnaren ska få sig en tankeställare. Det behöver inte givetvis vara en ändrad åsikt kring ämnet, jag är nöjd så länge de inser att det finns andra perspektiv.

  2. Inledning: Ingen är en annan lik. Alla människor har sina egna karaktärsdrag. Detta är givet, detta är självklart så varför fortsätta diskutera? Trots detta finns det en norm. En norm som säger hur var och en ska vara. En norm som stänger ute de som inte passar in. Många ser inget problem i detta, men de hade låtit annorlunda om de var de som var utslängda på gatan.

  Avslutning: Jag har ingen som helst rätt att döma hur andra människor väljer att leva sitt liv. Det har inte ni heller för den delen. Detta på grund av den enkla anledningen att vi inte är någon annan än oss själva. Vi har ingen rätt att döma det vi inte vet någonting om.

  Gilla

 2. Början
  ”Här ser du en symbol med extrem slagkraft, den symboliserar en ondska, kanske symboliserar symbolen den största ondska som funnits.”
  Slut
  ”Här ser du en symbol med extrem slagkraft, den symboliserar en ondska, men är det den största ondskan som någonsin funnits?”

  Syftet med talet är att med hjälp av vad som anses vara den största ondskan någonsin peka ut en större ondska som fortfarande är socialt accepterad.

  Gilla

 3. Syfte: Få mer förståelse över skolans system och hur det påverkar oss ungdomar.

  Inledning
  I dagens samhälle är det inte ovanligt att ungdomar och studenter känner sig stressade och pressade om sina betyg och slutprov. Nästan alla vill gå ut skolan med bra betyg, men med det svenska betygssystemet vi har i dag så är det svårare än det brukade vara och det är vanligare att ungdomar trycker sig så långt att de blir deprimerade och vissa klarar inte av skolan. Så vad hände med systemet nu?

  Sammanfattning/avslut
  Slutligen så är jag inte emot betygssystemet. Jag tror att det finns motiverande delar i systemet och vi behöver ett betyg när vi ansöker till universitet och olika jobb. Men det finns en viktig sak som skolverket inte verkar tänka på, och det är hälsan hos oss ungdomar och hur vi mår. Vissa elever idag mår inte bra av situationen som vi sitter i nu. Vi bör inte känna det höga tryck vissa känner och det är inte acceptabelt att så många blir deprimerade och trötta på något privilegierade som skolan. Vi ungdomar är vårt lands framtid, så vi måste ta hand om det och göra systemet rätt så vi kan må bra samtidigt vi får vår utbildning. Vi förtjänar det.

  Gilla

 4. Inledning:
  Som ni säkert vet så är miljön något man vill förbättra. Men märker vi ens någon skillnad Finns det några tecken på förändring? Jag har många gånger tänkt på hur mycket vi människor påverkar miljön. Det finns bevis på att jorden klimat bara försämras mer och mer och det är vårat fel.

  Avslutning:
  Så tänk mer på miljön, tänk på att om vi inte gör något nu så kommer det inte finnas någon framtid för mänskligheten.

  Syfte:
  Mitt syfte med detta är att få folk att fatta vad vi gör mot vår värld vi lever i och att vi måste göra något åt alla utsläpp och föroreningar.

  Gilla

 5. Inledande:
  Det var längesen jag skrev en önskelista. När jag var liten önskade jag mig allt ifrån Bionicle, en Snowracer, kanske till och med en ActionMan figur. De är ju inte saker jag önskar mig längre, de är för barn och jag är inget barn. Nej, man ska inte önska sig saker. Man ska köpa dom själv, med egna pengar. Då köper man heller inte Bionicle, det är att köpa fel.

  Inte för att Bionicle har några farliga ämnen i sin plast eller så (…)

  Avslutande:
  För att låta sig styras av storföretagen är för barn. Och jag är inget barn.

  Syfte med talet:
  Talets syfte är att upplysa om storföretagens och medias kraft, särskilt på social nivå. De har all möjlighet att göra världen bättre, men väljer att utnyttja den misär som råder runt om i världen i pengasyften.

  Gilla

 6. Inledning: Att det faktiskt finns människor som upplever det bilden visar är förkrossande. Att det finns barn flyr från militärer eller andra hot. Detta är inte okej, att oskyldiga människor utsätts för sådan fara är absurt. Denna bild väcker starka och specifika känslor hos mig som bland annat sorg, rädsla och ilska. Man får den sämre uppfattningen av mänskligheten av denna bild, att vi kan anses som monster samtidigt som det finns individer som anses som hjältar.

  Avslut: Genom att kommunicera med världen och komma överens om beslut kan man undvika till exempel uppror eller andra stora världshändelser. Att faktiskt ta stöd av länder till försvar för att minimera procenten av attacker genom att ha bland annat förstärkt sitt försvar. Andra länder kan dessutom ändra sin åsikter om landets försvar, därav inga attacker.

  Syftet: Hot/krig är otroligt o-nödvändigt. Folk dör, ekonomin vid bland annat producering är otroligt dyr, hotade länder uppmanas till en oroväckande känsla hos individerna. Människor flyr, lämnar sina hemland för gott. Allt detta bara på grund av någon som vill erövra, ta bredare ställning eller också expandera. Detta är fel.

  Gilla

 7. Jag ska hålla en presentation om Regnskogen och vad som håller på att ske med den.

  På bilden kan vi se en apa som klättrar upp i ett träd. Bakgrunden är grön och träden ser friska ut med tanke på att de blivit så höga. Denna bild symboliserar grönska och djur i dess naturliga miljö. En varm och skön känsla. Visste ni om att regnskogen utgör 7 % av jordens yta och att mer än hälften av jordens djur och växt arter bor där? Är det inte rätt så fantastiskt hur skogen kan tillföra så mycket liv genom att bara existera? Många beskriver känslan av att vara i en regnskog som magiskt, det är en speciell upplevelse som man själv måste vara med om för att förstå.

  Regnskogen hjälper till att hålla en balans runt jordklotet och är en källa till mediciner och mat, livsnödvändiga saker. Väldigt häftigt.

  Men tittar vi på nästa bild ser vi mark som skördats och total förstörts, endast till människans behov. Varje dag skövlas områden i regnskogen lika stora som New York. Fortsätter denna skövling av regnskogen så kommer den med största sannolikhet vara borta inom 100 år. Redan idag har mer än hälften av regnskogen redan utrotats. Företag som vill ha fina trädslag, bönder som behöver pengar för att ge några exempel.

  På grund av människans själviska handlingar betyder detta att kommande generationer kommer att lida och behöva hitta alternativa lösningar för något vi orsakat. På en skala 1-10 hur rättvist låter det här?

  Vem har gett oss rätten till att förstöra det som tillhör alla jordens varelser?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: