Utsiktspunkt

Romarna sade ”errare humanum est”. Det är mänskligt att fela. Och i förra veckan så fick jag verkligen användning av det citatet. Jag hade varit bortrest på kurs i två dagar, stressat för mycket och var oroad för en person i min närhet. Men. Oavsett. Jag glömde provet. Och uppgiften att läsa texterna hade varit för svår för vissa. Det är mitt misstag och det är min missbedömning. Jag bad och ber om ursäkt för det. Och jag försökte och kommer försöka laga de problem som uppstått som ett resultat av detta.

Som tur är så dog ingen. Ingen blev heller lemlästad. Några av er missade på grund av det som hände chansen att få öva på en utredande typ av uppsats som påminner om den så kallade promemoria som ni kommer få skriva i Svenska 3. Det är förstås något vi kan reparera, om ni vill.

Som tur är har ni redan skrivit en text som kombinerade utredande och argumenterande text. I artikeln om ”Webjunkie” så skulle ni både beskriva (utredande text) och ta ställning (argumenterande text). Och i Svenska kurs 2 ligger tyngdpunkten i skrivandet på argumenterande text, om man tittar på kunskapskraven. Jag och Ola betraktar den uppsatsen som en ankaruppgift. Den uppsats ni nu skrivit eller missat att skriva var ett tillfälle att lära och utvecklas för att nå längre. Det arbetet fortsätter vi med i resten av kursen och i nästa.

Hur som helst. Utifrån det som hänt och det ni sade efteråt så kan vi planera framåt.

Vi har följande innehåll att behandla i kursen:

  • Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp. Användning av presentationstekniska hjälpmedel som stöd i muntlig framställning.
  • Uppbyggnad, språk och stil i olika typer av texter samt referat och kritisk granskning av texter. Skriftlig framställning av utredande och argumenterande texter. Normer och stildrag som hör till dessa texttyper.
  • Svenska och internationella författarskap, såväl kvinnliga som manliga, och skönlitterära verk, vilket även inkluderar teater samt film och andra medier, från olika tider och epoker. Dansk och norsk skönlitteratur, delvis på originalspråk. Relationen mellan skönlitteratur och samhällsutveckling, dvs. hur skönlitteraturen har formats av förhållanden och idéströmningar i samhället och hur den har påverkat samhällsutvecklingen.
  • Skönlitterära verkningsmedel. Centrala litteraturvetenskapliga begrepp och deras användning.
  • Svenska språkets uppbyggnad, dvs. hur ord, fraser och satser är uppbyggda samt hur de samspelar i grammatiken.
  • Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden, till exempel språklagstiftning, minoritetsspråk och dialekter.

De delar som är överstrukna är sådant som undervisningen med mig och Ola redan berört. Man kan alltid lägga mer tid på varje centralt innehåll för kursen. Det står inte exakt hur lång tid man ska lägga på varje punkt. Det går i princip att lägga en timma eller hundra timmar på varje enskild punkt. I praktiken får man hitta en balans utifrån det antal timmar man har till kursen. Dvs två timmar i veckan i cirka 35-36 veckor.

Som jag ser det så har vi nu pratat en hel del om författarskap och litteratur både från förr och nu. Vi har tagit oss från tidernas begynnelse till renässansen/barocken och pekat på hur verken påverkat samhället – både förr och nu. Nästa epok är Upplysningen. Efter det följer Romantiken.

Vi skulle kunna börja på Upplysningen, eller byta över till något annat innehåll. Vi skulle kunna jobba med muntlig framställning (första punkten), eller titta på språkets uppbyggnad och språkförhållanden i norden, de två sista punkterna. Båda dessa saker finns i kunskapskraven. Tyngdpunkten i kunskapskraven ligger på muntlig framställning och de två sista punkterna i det centrala innehållet har relativt sett lättare tyngd. Det innebär att man rimligen lägger mer tyngd på muntlig framställning än på språkdelarna.

Man kan tänka sig att man kombinerar litteraturläsningen med muntlig framställning? Det skulle i så fall kunna påminna leda till en bedömningsuppgift som påminner om det alternativa uppsatsämnet som vissa skrev, fast man håller talet också och använder något hjälpmedel för presentationen.

Dagen uppgift

Gemensamt besluta om hur vi går vidare. Dvs beslut om:

  • centralt innehåll
  • former för undervisningen
  • former för bedömning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: