Uppsats – utredande text

17 februari ska vi skriva en utredande text. Det är en förberedelse och ett lärtillfälle inför nationellt kursprov i Svenska 3. Bilden nedan är ett urklipp ur Skolverkets bedömningsanvisningar för provet. Bilden visar hur instruktionen kan komma att se ut och efter det följer en elevlösning som Skolverket menar ska bedömas med provbetyget C.

SV_instruktion

Bloggens makt i samhället
– En promemoria

Många anser att bloggar har blivit en stark påverkansfaktor i samhällsdebatten och till viss del ersatt de traditionella medierna, medan andra kritiserar den s.k. bloggosfären. Är bloggen en maktfaktor?

I syfte att snabbt öka sitt läsarantal använder många av dagens mest kända bloggare en till synes aldrig svikande taktik – provokation. Att få människor att reagera och ta ställning verkar vara ett utmärkt sätt att få blickar riktade mot sig, oavsett om folk blir sårade. Malin Ekman har skrivit en artikel om just detta ämne, Provokationerna har tagit Kissie till bloggtoppen (Expressen.se, 2011-6-10). Journalisten lyfter fram att bloggkaraktären Kissie kan vara det mest typiska exemplet på framgång genom provokation.

Något Ekman ofta förtydligar är att bloggförfattaren vill att man ska skilja på karaktären Kissie, och kvinnan som agerar, Kissies fysiska föreståndare Alexandra Nilsson. Bland annat skulle Alexandra Nilsson medverka vid en webb-tv-show, Bella & Tyra, och alldeles innan sin medverkan skrevs ett väldigt provokativt blogginlägg riktat mot Tyra. När Alexandra väl anländer är hon tydlig med att påpeka att hon inte hyser agg mot Tyra, det var ju Kissie som uttryckte sig!

Man kan ur artikeln förstå att det för Alexandra Nilsson handlar om att tjäna pengar, att synas mer och att vara mer omtalad. Resultatet av bloggen är att subtila meddelanden skickas ut till hennes läsare om hur man ska och inte ska vara, om än inte Alexandra har planerat att förändra folks uppfattningar då hon inte skriver mycket annat än skvaller, mode och skönhetsingrepp.

Bloggar kan dock även ha endast detta syfte, att påverka människor.
I takt med att fler och fler läser och skriver bloggar är det självklart för politiker såväl som upprorsmakare att ta en plats i bloggarnas stjärnhimmel. Dessa personer har ju som mål att synas som mest där flest människor är, för att öka deras makt eller styrka deras hjärtefrågor.

Lotta Gröning skriver i sin krönika Demokrati på nätet (Axess nr 2010:1) om hur makthavare ser på bloggar. Gröning menar att bloggar, i likhet med andra medier, och bloggare har en tendens att tystas ner om de uttrycker åsikter som strider mot vad makthavare vill. Samtidigt, hävdar Gröning, är det ett mycket bra sätt för folk att få sina åsikter förmedlade med en viss anonymitet. Tyvärr verkar denna anonymitet försvinna då en viss status uppnåtts, och många människor har blivit fängslade på grund av sina bloggar i länder med totalitära regimer.

Gröning övergår till ett annat tema mot slutet av sin krönika, nämligen hur dagens unga generation dras mer och mer mot den virtuella världen, hur deras verklighet är bunden till internet, och därmed att det är på detta plan framtidens diskussioner och försök till övertyganden kommer äga rum.

Med avseende på dessa två artiklar finns en grund att stå på inför ett ställningstagande om frågan var bloggvärldens makt har sin gräns. Vi lär oss från Ekmans artikel att trots att en blogg inte öppet säger sig vilja förmedla budskap, så vet man aldrig vem som kan bli påverkad av ett inlägg, eller på vilket sätt. Att Kissie uttrycker sig vara missnöjd med att hon är så tjock, när hon väger under 45 kg, sänder inte ut rätt signaler till fragila människor som är i en viss fas av livet där de är lättpåverkade.

Gröning, å andra sidan, menar att den som har viljan och kunskapen kan förändra världen med en blogg, och att bloggen är den rätta vägen att gå då alla tecken tyder på att ungdomar rör sig mycket i dessa kretsar.

Sammanfattningsvis kan man säga att en blogg kan påverka många människor, negativt och positivt, men vem som helst kan inte skriva en blogg som för miljoner läsare. Utåtriktade människor har sedan tidernas begynnelse haft mycket inflytande på andra människor, och det är inte något som bloggarnas vara eller icke vara påverkar. Det bloggarna däremot gör är att nå ut till fler människor ännu snabbare, så samhället blir kanske mindre stabilt då det är lättare att påverka fler människor än någonsin tidigare. En notis är att man kanske bör skilja på digitala medier och bloggar, då dessa kan påverka minst lika mycket och det är just digital teknik som växer sig gigantiskt.

6 reaktioner till “Uppsats – utredande text”

  1. Pingback: magisterwernegren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: