De existentiella begreppen

Utifrån det ni skrev igår så drar jag slutsatsen att många främst tagit med er tankegångarna att livet är upp till er, att ni är er egen lyckas smed och att ni ska slåss för er individuella väg.

Detta är förstås viktiga existentiella tankar men några av er berör ”det absurda”, ”meningslöshet” och ett slags ”fruktan” eller ”svindel” som tankarna om livet, valen och döden ger upphov till. Vissa om en slags ökad ”angelägenhetsnivå”, en  nyuppvaknad uppskattning av det närvarande, nuet.

Min tolkning av era svar blir att jag behöver belysa några centrala existentiella begrepp igen för att vi ska förstå den lästa litteraturen bättre:

Syftet med dagens lektion är att ni ska få kunskap om hur existentialisten Albert Camus ser på de existentiella frågorna.

Målet för dagens lektion är att ni ska förstå och kunna förklara för mig vad följande begrepp innebär:

 • Filosofiskt självmord
 • Det absurda
 • Den absurda människan
 • Medvetenhet och revolt

Dagens dikt

Ozymandias av Percy Shelley

I met a traveller from an antique land,

Who said: ”two vast and trunkless legs of stone

Stand in the desert … near them, on the sand,

Half sunk a shattered visage lies, whose frown,

And wrinkled lips, and sneer of cold command,

Tell that its sculptor well those passions read

Which yet survive, stamped on these lifeless things,

The hand that mocked them, and the heart that fed;

And on the pedestal these words appear:

My name is Ozymandias, King of Kings,

Look on my Works ye Mighty, and despair!

Nothing beside remains. Round the decay

Of that colossal Wreck, boundless and bare

The lone and level sands stretch far away

Frågor

Vilket existentiellt begrepp berör dikten? Vad säger dikten dig om ditt liv? Vad skulle Camus tycka att diktens budskap är, tror du?

11 reaktioner till “De existentiella begreppen”

 1. Denna dikt berör det existensiella begreppet om det absurda (kungen hade ett stort rike, men flera tusen år senare hade det ingen betydelse alls och det han uträttade var totalt meningslöst och hade ingen påverkan på det stora hela). Detta är också vad jag tar med mig från dikten: alltså att vad jag än gör kommer det inte ha någon påverkan på det stora hela när jag är död.
  Jag tror att Camus skulle tycka att diktens budskap är just det som han förespråkar: vad du än gör så är det meningslöst och har ingen större påverkan på livet för de kommande generationer eller på världen/ livet själv.

  Gilla

 2. Jag tycker den ganska tydligt tar upp det absurda med livet. Att inget vi gör kommer ha någon betydelse i det långa loppet. Där står en staty av kungarnas kung, en man som trodde att hans namn var odödligt. Och dikten påminner mig om att mitt liv såväl som ditt är helt jävla meningslöst, åtminstone i andras ögon. Jag tror också att det är de Camus menar med dikten. Hur cool du en är nu så kommer inge ändå aldrig komma ihåg dig ❤

  Gilla

  1. Ja. Dikten är dock inte skriven av Camus, utan av Shelley, som levde över 100 år innan. Men temat är ju uråldrigt.

   Gilla

 3. dikten om ozymandias, den berör begreppet den absurda människan för att han tänker att han har gjort landet till en öken för att visa sin makt, och det fortsätter se ut som det eftersom det är en symbol för hans makt.

  dikten visar mig att även dem döda har makten kvar och kan bevisa det med deras verk.

  Camus skulle gilla den

  Gilla

  1. Fast fungerar den tolkningen? Är det inte snarare att en gång stod där en stad? Att det funnits ett land där? Ett mäktigt land? Men nu är statyn trasig och den kulturen borta? Dvs allt Ozymandias slit och stolthet är bortkastat? Det blev inget kvar?

   Gilla

 4. Det absurda
  när man är död så spelar det ingen roll vad man gjorde tidigare i livet.
  Camus skulle nog gilla denna dikt då det är ungefär det som han tycker.
  xw

  Gilla

 5. Begreppet i denna dikt handlar om Kungens framgång och vad han åstadkommit men att det i slut ändan inte kommer göra någon skillnad. När han dör så försvinner det har åstadkommit och det serverar ingen mening längre.
  Jag tror Camus skulle tycka exakt som jag beskrev tidigare att i slutändan så gör det ingen skillnad.

  Gilla

 6. Denna dikt handlar om begreppet om det absurda eftersom kungen hade ett stort rike men det hade förfallit efter fler tusen år och att hans skapelse hade ingen betydelse och det här berör mig på samma sätt som det berörde kungen, alltså att vad jag än gör kommer det inte spela någon roll i framtiden och jag tror camus skulle tolka dikten med att det är värdelös vad du än gör för allt kommer ändå försvinna när du är död.
  Polse

  Gilla

 7. Enligt mig berör dikten det absurda i livet. Det visas ganska tydligt speciellt i slutet. Mitt i en ödemark av sand står en storslagen staty och på den står det ”My name is Ozymandias, king of kings”. Men trots att den person som statyn avbildade var stor och mäktig har det ingen betydelse i det stora hela. Trots det är har statyn och personen i sig blivit bortglömd.
  Detta gäller även för mig, det spelar ingen roll i vad jag tycker och tänker om mig själv och mitt liv. Jag precis som alla andra kommer falla i glömska och det finns inget man kan göra för att förhindra det. Livet är meningslöst men det är upp till en själv att fortsätta framåt ändå.
  Diktens budskap är alltså det som Camus själv pratade om. Det kanske inte är lika obvious men den är i helhet det han själv tyckte och tänkt eom livet.

  Gilla

  1. Fast det kan ju spela roll för _dig_ just nu vad du gör? Det tror jag var vad Camus menade. Vi kan hitta vår egen mening och vårt eget syfte.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: