Vad kan du ta med dig?

(Kort återblick. Påminn om förra veckans postningar)

Vi har nu pratat i tre och en halv lektioner om människans villkor, vad det innebär att leva, dö och välja.

Vi ser på Steve Jobs bidrag till detta ämne och gör sen en första liten sammanfattning. Du skriver i 30 minuter under rubriken ”Vad har jag lärt mig på senaste tiden?”

Knyt an till det vi behandlat utifrån vad du tycker är viktigast. Förklara hur du tänkt.

Posta texten nedan.

Steve Jobs anknyter till vägen och vägvalet precis som Stiernhielm gör i Hercules. I Kafka har vi en dörr, en port. Båda fungerar som metaforer för att välja. Att gå in genom dörrar eller ta en väg och inte en annan blir därmed allmänna bilder för att fatta beslut, välja. Jobs frar också språk och fraser från en amerikansk, klasssisk dikt, The Road Not Taken.

 

 

15 reaktioner till “Vad kan du ta med dig?”

 1. Vad har jag lärt mig på senaste tiden?

  Jag har lärt mig att man ska ta risker. Att man ska försöka kliva ut ur bubblan man befinner sig i, det är självklart inte ett måste, men det kan vara värt att prova. Ibland måste man sätta sig i obehagliga situationer för fortsätta utvecklas och hitta sitt kall här i livet. Alla människor strävar efter olika saker och ingen kan veta vad andra människor söker efter man kan endast fokusera på vad man själv vill göra. Låt dig inte påverkas av andra kör ditt eget race!

  Gilla

 2. Vad har jag lärt mig under de tre senaste lektionerna?
  Jag har lärt mig att gå min egen väg, att inte låta andra påverka mina beslut och att ta risker. Att följa mina drömmar och inte ge upp. Det kan dock bli ett problem om man har för stora drömmar som att till exempel äga världen, men om man kommer på en kanon-idé som världens befolkning älskar är det bara att rocka hårt. Våga kliv ut ur din bubbla du befinner dig i.
  Om jag fick komma med lite tips hade jag tipsat om att inte prata allmänt kring sina mål/drömmar för att då kommer människor vilja påverka dina val, det är något jag har tänk på.

  Gilla

 3. Jag har lite svårt att sätta fingret på vad jag har lärt mig under dessa lektioner. De existensiella frågor vi har kommit i kontakt med har inga enkla svar. Precis som att det är svårt att mejsla i en redan mejslad sten så har jag svårt att komma över mina egna funderingar och värderingar. Detta på gott och ont. Så det vi har gått in på under dessa lektioner är en lärdom i största del eftersom det ger en inblick i andra sätt att tänka, det ger nya perspektiv. Perspektiv som är väldigt viktiga för att förstå sin omvärld. Så att vi förhoppningsvis en dag förstår att människor inte tänker likadant. Problemet är att när vi inser det kommer förmodligen hat födas. Allt eftersom du inte är lika bra som jag. Men för den som vill drömma så kanske vi en dag är redo att faktiskt acceptera att människor är olika. Men minns att vi är alla lika när vi brinner ❤

  Gilla

 4. Jag har tagit med mig att man måste göra det man vill och följa sitt kall i livet. Även om det inte är ”optimalt”, tex som Don Quijote och Steve jobs.

  Båda dessa människor, även om en är fiktiv karaktär, följer deras drömmar även i motstånd och när de kan ha nöjt sig att leva deras liv på ett enklare sätt.

  Alla kanske inte får samma möjligheter som andra föds med men det handlar mer om motivationen att hitta dom själv.

  Gilla

 5. Vad har jag lärt mig på senaste tiden?

  Under de senaste veckorna har jag börjat ifrågasätta vad jag gör, vilka val jag tar och varför jag tar dem. Den första lektionen som vi hade gjorde så att tankarna började snurra i huvudet på mig.
  Är det verkligen det jag vill göra? Det är en typisk fråga som jag nu ställer mig själv flera gånger om dagen, i både stora och små sammanhang. Men ändå fast jag ifrågasätter saker mera har jag inte blivit osäker, tvärtom så har jag blivit mer målinriktad och säker på vad jag vill lägga min tid på.
  Utöver detta så har jag också börjat värdesätta de bra stunder i mitt liv – tex när jag gör något som jag tycker är roligt. Jag sätter mitt liv och min situation i kontrast med andras och ser då hur bra jag verkligen har det.

  Så sammanfattande har jag lärt mig varför jag gör vissa saker och att värdesätta de bra stunderna i mitt liv.

  Gilla

 6. Vad har jag lärt mig på senaste tiden?

  Jag har lärt mig att man alltid har val att välja även om de är små eller stora och att vilka val man än väljer så slutar allting på samma sätt. Jag har även lärt mig lite mer om Steve Jobs och Shakespears verk även lärt mig lite om Don Quijote och hur han såg på världen

  Gilla

 7. Vad har jag lärt mig på senaste tiden?.
  På dem här lektionerna vi har haft har jag lärt mig om annan version av berättelsen om herkules.
  jag har även lärt mig om Don Quijote och hur han ville leva sitt liv, och hur han såg på saker t.ex. att han skulle döda jättar som egentligen var väderkvarnar.

  Jag har även lärt mig att vissa personer har ett väldigt unikt sätt att se på livet och har ett unikt sätt leva på.

  Jag har även fått göra memes men det visste jag redan hur man gjorde xD.

  Gilla

 8. Vad har jag lärt mig på senaste tiden?

  Jag har också haft lite svårt över vad jag har lärt mig under de här lektionstiderna. Men jag har utvecklat mitt tänkesätt hur att se på livet och ta vara på det man har. Genom att försöka göra en egen eller hitta en meme som på något sätt har med ens eget liv att göra gjorde så man fick upp ögonen för vad livet är och hur man väljer att leva det.

  Vi jobbade också med typiska i-landsproblem och under den lektionen lärde jag mig mer om litteratur och barocken.

  Som Christina skrev också så har jag börjat ifrågasätta vad jag gör och varför jag gör så. Utifrån de så har jag lärt mig att ta vara på livet.

  Gilla

 9. Vad har jag lärt mig?
  jag har lärt mig att man ska jobba vidare hur svårt det kan vara i livet och man ska alltid kämpa fram, som den oändliga stenen, hur mycket man kämpar så har man fortfarande kämpar glöden

  Gilla

 10. Vad har jag lärt mig på senaste tiden?

  En lärdom som jag tror kan vara till stor hjälp är möjligheten att kunna se vilka element av livet kan liknas vid Sisyfos sten. Som Steve Jobs själv sa i sitt tal hade han stor hjälp av att han insåg vilka kurser han inte såg någon framtid i. Det är inspirerande, men fortfarande inser jag att Jobs hade intressen som skulle tjäna hans framtid med glädje och mycket god ekonomisk stabilitet.
  Ett intresse jag fann tidigt i livet var berättande, skriftligt och bildligt. Det är flykten från stenen och Hades dödsrike, det kan ge mig samma glädje som Jobs fick av datorer. Samtidigt som berättandet intresserar mig tvekar jag på att det realistiskt sett kan ge mig någon form av ekonomisk stabilitet, till skillnad från Jobs. Det är ett intresse jag försökt hålla vid liv under min fritid, men fritid lär inte vara något säkert när jag väl är i vuxenlivet. Frågan är vad som ska bli min flykt då, när mitt intresse inte kommer tjäna något till och i sista hand försvinna.
  Jag upplever det därmed som om att det inte riktigt finns någon poäng i det, om jag ändå bara kan utvecklas så mycket. I detta påminns jag om Kafkas dikt ”Framför Lagen”, som trots sitt dystra slut inspirerar mig att ge det ett försök, istället för att aldrig uppleva ”tusen världar i varje värld”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: