Individen träder fram

Divider1

 

Alltsedan publiceringen av Jakob Burckhardts Renässanskulturen i Italien (1860) har ”renässansmänniskan” utgjort ett ofta citerat, mytomspunnet men samtidigt också mycket omdiskuterat begrepp.

Många har funnit stöd för Burckhardts tes att den moderna individualismen började ta form under renässansen, i periodens ökade intresse för individen. Det är nu porträttmåleriet kommer på modet och det konstnärliga och litterära självporträttet växer fram. Även renässansfurstarna gav uttryck för växande individualitet, menar man, då de i självförhärligande syften omgav sig med storslagna hov och propagandamaskinerier.

Men andra har i opposition till Burckhardt och den tradition som utgår från honom framhållit att renässansens kreativa eliter och makthavare till stor del var fångna i tidens kollektiva livsmönster och föreställningsvärldar.

Burkhardt menar alltså att renässansen är då individualismen träder in på scenen. Om än omdiskuterat så kan vi använda denna utgångspunkt för att titta närmre på detta tilltagande intresse för individen, människan och människans värld. För enkelhetens skull kan vi tala om medeltiden som tiden då frågan om vad Gud var sysselsatte människan, medan renässanansen introducerar frågan om individen, den dödliga människan, och vem hon är.

Medeltidens främsta tänkare är kanske Augustinus och han menar att det är Gud som får människan att förstå världen. Han menar att världen följer en gudomlig plan och att allt är predestinerat. Renässansen och dess efterföljare barocken menar att det mänskliga förnuftet erfar världen. Det kommer kanske bäst till uttryck i Descartes berömda fras: ”jag tänker alltså är jag”. Renässansen föder individen och valfriheten, som exemplifieras med med bland annat i Hamlets monolog. Den handlar inte om vad Gud tycker om självmordet utan ”whether ‘tis nobler in the mind to suffer”. Dvs om vad ”jag” tycker om det utifrån mig.

Varför ska jag bry mig?

Det är svårt att svara på. Men ska man tro Camus så finns något enastående att hämta om man tänker till kring de existentiella frågorna, nämligen en känsla av egenvärde. Camus skriver i sin essä ”Människans revolt” om hur vi människor kan få fotfäste i världen och i oss själva. Det gör vi, säger Camus, genom att revoltera mot de begränsningar och de förtryck som vi finner outhärdliga.

I essän gör Camus klart att  en människa i revolt vänder sig mot sakernas tillstånd då gränsen för det uthärdliga överskridits. Då blir hon plötsligt medveten om att hon har ett värde inom sig som hon vill få respekterat.

Det mänskliga lidandet, som är individuellt, får dock genom revolten en kollektiv innebörd, säger Camus. ”Jag revolterar, alltså finns vi till” – blir den moderna varianten av Descartes klassiska fras. När vi revolterar känner vi igen andras krav på värde och vi förstår andra människor. Men de förstår också oss. Revolten kan därför bli en väg ur ensamheten, om man tror Camus.

Vi ska nu bekanta oss med några scener i litteraturen som skildrar det absurda, valsituationer, revolt och ångest, men också humor.

Kafka: Framför lagen

Thoreau skildrar också existentiella teman. Här följer några memes.

Henry-David-Thoreau-quote-on-finding-ourselves

could-a-greater-miracle-take-place-than-for-us-to-look-through-each-others-eyes-for-an-instant-quote-1

henrydavidthoreau106041

Uppgift

Formulera och konstruera en egen meme (eller hitta en) som du tycker säger något viktigt om din väg. Skriv en utförlig kommentar till memen där du förklarar varför du tycker frasen är viktig och vad den betyder för dig.

Posta länken till din meme och din förklarande kommentar nedan.

Vad är ett utförligt resonemang?

Ni som vill veta vad ett utförligt resonemang är kan läsa om SOLO-taxonomin här.

 

11 reaktioner till “Individen träder fram”

 1. https://imgflip.com/i/xjn7d
  Livet kan var väldigt orättvist men det är oftast hur du hanterar det. Den här meme lägger en väldigt bra fråga och har den viktigaste delen med sig är skämt. Denna meme är både en humoristiskt men ändå en allvarlig fråga för mig. Varför är livet orättvist, Det kommer inte kunna svaras men man kan fråga frågan och ha lite kul
  med det.

  Gilla

 2. https://imgflip.com/i/xjnch

  Man kan ibland känna att man inte får uttrycka sina personliga åsikter eller hur man känner då man antingen kanske är rädd för att få dålig kritik på åsikten eller att ingen lyssnar på vad man har för åsikter helt enkelt.

  Gilla

 3. Ungefär såhär man känner sig när man sitter i klassen och inte vet vad man ska göra och läraren inte har förklarat hur uppgiften ser ut eller hur man ska göra

  tänker att man inte får något jobb gjort om man inte vet vad man ska göra och man har ingen i klassen att vända sig till

  Gilla

 4. Meningen med min meme är att folk nästan aldrig tror på sig själva och att när dom väl tror på sig själva så är det inte tillräckligt. Anledningen till detta tror jag är för att folk har nästan alltid dåligt självförtroende oavsett hur dem beter sig och vad dem säger, men innerst inne så har dom dåligt själv förtroende och det är de jag menar med memen, att vad folk säger och hur dem beter sig om hur mycket dem tror på sig själva så är det oftast så att dem inte tror på sig själva tillräckligt.

  Filip Sivander

  https://imgflip.com/i/xjnbs

  Gilla

 5. https://imgflip.com/i/xjnec

  Memen går att relatera till om folk inte får följa sina drömmar, då det är andra människor som trycker ner dem. Att inte kunna få följa sina drömmar kan göra livet så mycket tråkigare och gråare istället för fartfyllt och färgglatt.

  Jag kan dock inte relatera, men kände att många i dagens samhälle blir nedtryckta och får försämrade självförtroende. #InteOkej #meme #lmao #xD #real8 #relate

  Gilla

 6. Erik Johansson

  Jag försöker alltid göra varje dag bättre en den förra. Att alltid njuta av livet, att känna att jag lever gott idag och jag kommer leva gott i morgon. För våra dagar på jorden är räknade, för varje sekund som går så går vi närmare våran egen undergång. Detta anser jag är en anledning att inte ta massa skit i livet. Livet är för kort för lidande och förtryck. Så jag ser till att inte ta skit. Samtidigt som jag aldrig ger upp. Livet är värt att slåss för. För ingen vet vad som kommer därefter.

  https://imgflip.com/i/xjnf4

  Gilla

 7. http://weheartit.com/entry/166387581/in-set/20976247-quotes?context_user=natalieholmlund

  Memen förklarar att livet är för kort att oroa sig över småsaker. Och att verkligen ta vara på det roliga i livet och att inte ångra några beslut som man måste ta. Man ska inte låta folk förstöra för en eller trycka ner en. Man ska njuta av varje dag och som sagt inte ångra något. Lev livet fullt ut och gör roliga saker. Allt som man gör i sitt liv är till för att minnas som man kan kolla tillbaka på senare. Varje år är som en nedräkning tills man dör och det är därför man måste ta vara på det.

  Gilla

 8. Memen visar att man alltid vill ha det man inte kan få, men att det inte är så svårt att ”göra hoppet”. Man måste bara bestämma sig för att göra det.
  Jag tror att dem flesta kan relatera till den här bilden för att det finns alltid någonting i livet som man vill uppnå, men att man måste bestämma sig för att göra det.

  Gilla

 9. https://imgflip.com/i/xjo3q

  Alla har någon gång velat lämna allt och alla bakom sig och bara försvinna. Hoppas på att fly långt bort och få en fräsch start, men när man befinner sig i denna situation vet man aldrig vart man ska ta vägen eller vart man ska gå.

  Gilla

 10. https://imgflip.com/i/xlhmo

  Denna meme sammanfattar vad vi pratat om på lektionerna ganska bra. Det är även något som jag själv funderar över relativt ofta. Den konstanta frågan ”Vad gör jag egentligen, varför gör jag det?”. Men jag har lärt mig att inte lägga så stort fokus på sådant. Varför stressa över sådant som jag inte kan göra något åt? Livet tar slut någon gång, det är oundvikligt. Men bara för att det är säkert så behöver inte det betyda att jag inte kan göra det bästa av livet under den tid jag har. Göra det bästa av situationen kan man säga, skapa mening där det inte finns någon.

  Gilla

 11. https://imgflip.com/i/xjnu9

  Mitt citat reflekterar över hur nedstämdheten inte sällan är ologisk i västvärlden, men att detta inte nödvändigtvis ska ses som ett täcken på svaghet. Den påstår indirekt att tyngden av sorg bör mätas med hänsyn till individens övriga levnadsstandard. Ett problem är som störst när den inte har konkurrens, och det kalla vädret blir därför en snyftare bland vardagens övriga ”lagom”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: