Reconnect

De två viktigaste sakerna som togs upp idag anser jag var:

 • Vilka frågor har ni till Reconnect inför nästa besök?
 • Två kolumnaren om controllables och uncontrollables

Teori 

Teorier som togs upp idag eller som anknyter till det vi pratade om finns länkade nedan.

Locus of control

Kompetens och medvetenhet

Hjärnan och multi-tasking

Uppgift: återkommande

Vi ska nu vässa vår löpande dokumentation. Vi börjar med vår första tvåkolumnare Controllables och uncontrollables till fredag, då vi tittar på dem tillsammans.

Oskars definition

Controllables – sådant du kan påverka i matchen som påverkar hur det går
Uncontrollables – sådant som påverkar hur det går i matchen, men som du inte har någon kontroll över

4 reaktioner till “Reconnect”

 1. Hej, tack för ditt inlägg!

  Det kan vara intressant att höra vad en spelare tror, men det är samtidigt viktigt att tänka på att den här personen är duktig på att spela CS. Han behöver inte ha någon som helst kunskap om vad som gör att vissa lyckas bli duktiga inom olika områden.

  Personen i klippet uttalar sig om många saker med stor säkerhet men ger inga belägg och presenterar inga hållbara argument för att talang skulle vara det avgörande för framgång. Hans åsikt bygger på egna tyckanden. Att någon blir bättre snabbare än någon annan betyder inte att det har med talang att göra – det kan lika gärna ha med motivation, koncentration och träningsmetoder att göra. Eller bero på vad man har för erfarenheter från liknande områden innan man började med spelet (exempelvis från andra spel eller från idrott). Vi kan vara födda med egenskaper som påverkar vår inlärningsförmåga och som gör att vissa lär sig snabbare än andra, men det betyder inte att samma personer är de som lär sig bäst. Kan mycket väl vara så att den som är betydligt sämre efter 1 års träning sedan ligger långt före 3 år senare.

  Det har inte gjorts forskning på detta vad gäller E-sport, men i väntan på sådan ligger det närmast till hands att titta på forskning relaterad till idrott och andra närliggande områden. Den som är intresserad kan läsa mer om detta här: https://hbr.org/2007/07/the-making-of-an-expert

  Citat:
  ”So what does correlate with success? One thing emerges very clearly from Bloom’s work: All the superb performers he investigated had practiced intensively, had studied with devoted teachers, and had been supported enthusiastically by their families throughout their developing years. Later research building on Bloom’s pioneering study revealed that the amount and quality of practice were key factors in the level of expertise people achieved.

  Consistently and overwhelmingly, the evidence showed that experts are always made, not born. These conclusions are based on rigorous research that looked at exceptional performance using scientific methods that are verifiable and reproducible.”

  Gilla

 2. Ja det är alltid lärorikt att diskutera och försöka se saker från olika håll. Keep it up!

  Diskussioner om talang kan vara lite knepigt och lätt bli till en definitionsfråga. Vi vet att vår personlighet, vår inlärningsförmåga och mycket annat påverkas av genetik (även om merparten formas över tid genom det liv vi lever). De flesta använder talang och menar då att vissa är födda med en särskild förmåga. Att vissa ”har det i sig”. Det är i denna bemärkelse som forskningen visat att så inte är fallet vad gäller de prestationer. Extrema färdigheter handlar om motivation i kombination med långsiktig och smart träning.

  När man lyssnar på exempelvis lyckosamma E-sportare är det viktigt att tänka på vad det faktiskt är de spenderat sin tid med och blivit duktiga på. Man kan vara extremt duktig inom E-sport men inte ha en aning om hur hur ens framgång kan förklaras i vetenskapliga termer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: