Makt och kärlek

I Dvärgen finns flera bottnar och boken går att läsa från olika perspektiv och ses som medlem av flera genrer.

 

Makt

Två inslag i boken som vi berört men inte diskuterar djupare rör skildringen av makt. Vi blir hjälpta av två sociologiska begrepp makromakt och mikromakt. Makromakt är den officiella makten genom lagar och yttre inflytande, den makt som politiker och politiska ledare har på den stora scenen, i utformningen av samhället. Sedan finns det mikromakt den makt som socionomer, socialsekreterare, väktare, spärrvakter, lärare och andra gräsrotsbyråkrater har.

Den kan bestå i att jävlas, inte hälsa, jobba långsamt, förhala, paragrafrytteri och snorkigt översitteri, eller annan form av maktutövning på den lilla scenen, i vardagen. Sinnebilden för en mikromaktsperson är en person med dåligt självkänsla eller låg samhällelig status men som ändå använder sin makt för att kompensera sig och känna ett litet rus, att få en kick av att sätta sig på andra.

Kärlek

Skildringen av Angelicas och Giovannis kärlek. Att de tillhör stridande familjer och också öde gör att det hela påminner starkt om Rome och Julia. Ungdomlig, osjälvisk och gränsöverskridande kärlek. Något som Dvärgen förstås inte förstår.

Klassiska versionen

Versionen med DiCaprio och Danes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: