Ondska

Ondska

Ondska är något vi möter i världen, hos andra människor och kanske i oss själva. I sagan finns ondskan som en ful, elak häxa eller en svartklädd riddare med hjärta av sten.

Ondska som begrepp är en abstraktion. Det innebär att det inte betecknar något konkret som vi alla är överens om och känner till. Vi har däremot fyllt begreppet med våra egna erfarenheter.

Uppgift

Vilka erfarenheter har du av ondska. Vad är ett bra exempel på ondska i din erfarenhet?

Ondskan personifierad?

En klassisk konkretisering av ondska finns i Adolf Hitler. Han har fått tjäna som symbol och exempel på vad ondska är. Vilka tankar och associationer får ni till bilden?

Namnlös

(Vad för något ont gjorde Hitler?)

Vad är ondska?

Inför att jag skrev den här bloggposten och förberedde den här lektionen så kollade jag vilket som var det populäraste svaret på frågan ”What is evil?” på frågesajten Quora. I svaret så finns nazisterna med. Eller snarare en film om nazisterna, en berättelse, en fiktiv beskrivning av verkliga händelser. En dramatisering av Nürnbergrättegångarna.

I filmklippet sägs följande om ondska:

”I told you once that I was searching for the nature of evil,
I think I’ve come close to defining it. A lack of empathy. It’s one characteristic that connects all the defendants. A genuine incapacity to feel with their fellow men.  Evil, I think, is the absence of empathy.

Uppgift

Räcker definitionen? Vilka aspekter av era egna erfarenheter får inte plats? Om ondska är så dåligt, varför finns den då? Skriv en egen definition av ondska.

Fiktionens roll och funktion

Svenska är ämnet om vårt språk. Språk handlar om kontakt och om hemlisar. Ett språk är både en gemenskap och ett utanförskap.

Via språket förstår vi världen. Allt mänsklighetens vetande är språkligt buret på ett eller annat sätt.

Fiktionen verkar ha en särskild ställning i människans tänkande. Berättelsen är nåt väldigt mänskligt. Vi kan ha vetenskap: beskrivningar, tabeller och listor, men inget fastnar så i minnet som en berättelse.

Alla människor har åtminstone en berättelse, den om sitt eget liv. När vi tar del av dem kan vi förstå andra men också oss själva och kanske vad det är att vara människa.

Ibland är berättelser helt påhittade. De är fiktioner. Varför finns påhittade berättelser? Kan en fiktion fortfarande vara sann? Hur så? Vad kan vi lära av litteraturen och bara av fiktionen.

Uppgift

Diskutera parvis frågorna. Skriv vad ni menar är fiktionens roll och funktion för oss människor.

Dvärgen

Den bok vi nu ska läsa heter Dvärgen. Den skulle kunna ha en underrubrik_ ”en bok om ondska”. Den skulle också kunna ha underrubrikerna ”en psykologisk roman”, ”en roman om renässansen”, ”en filosofisk roman (idéroman)”, eller ”en politisk roman”.  Undrar om ni kan lista ut varför?

Läser ett utdrag. Lektionen slut. Under lektionen användes denna keynote. Läs till sidan 40 till nästa tisdag.

Följande utdrag höglästes 

    
 

Karaktärer i Dvärgen

  

2 reaktioner till “Ondska”

  1. Ondska för mig är något illa som görs med mening.
    Jag tycket att till exempel mobbning är ondska för då gör man något kränkande med meningen att göra så någon annan mår dåligt.

    Jag ser mina personliga problem som onda för att det känns som dom försöker få mig att må dåligt genom tex. ångest och depression.

    Gilla

  2. Jag har inga erfarenheter jag kommer ihåg av ondska; men ondska för mig är negativ energi, då negativ energi drar till sig negativa handlingar och tvärtom.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: