EAT

Hej!

Vi inleder skolåret med att reflektera över vad lärande är och hur vi ser på lärande.

Fundera över och besvara följande frågor. Lämna svaren som en kommentar.

1. Hur kände du dig och hur tänkte du inför nåt du lärde dig riktigt bra?
2. Hur tror du de som lär sig mycket tänker och känner inför det de ska lära sig?
3. Du känner lågt självförtroende och/eller är verkligen INTE intresserad av det ni ska göra i undervisningen i en viss kurs.
– Vad kan du göra för att påverka dina egna känslor och vad kan du göra för att öka dina chanser att lyckas med kursen?
– Vad kan du göra för att påverka kursens utformning så att den blir mer intressant och motiverande?

 

Steg 2

Vi har också ett material i studieteknik.

Gör uppgifter ur häftet som du finner i länken
 • Gå igenom och fyll i schema på sid 2 och 3 om vilken lärstil som passar dig bäst.
 • Fyll i sammanfattningen på sid 4 och besvara. Vilka tips och råd utifrån din egen lärstilsprofil tar du till dig? Hur ska du göra under t ex en föreläsning eller vid självstudier?
 • Starta självstudie om dina vanor på sid 6 och gör sammanfattningen på sid 7 till nästa onsdag. Under nästa onsdag kommer du sedan att få diskutera dina studievanor och göra en planering som återfinns på sid 7.

60 reaktioner till “EAT”

 1. 1. Hur kände du dig och hur tänkte du inför nåt du lärde dig riktigt bra?

  Svar: När jag lärde mig något riktigt bra, blev jag mer motiverad till att lära mig mera. Man finner ämnet mycket mer roligare och får ett större intresse. När man har ett intresse är det lättare att lägga ner en massa tid för att lära sig mera.

  2. Hur tror du de som lär sig mycket tänker och känner inför det de ska lära sig?

  Svar: För att lättast lära sig mycket behöver man vara motiverad och ha viljan att lära sig. Så de som lär sig mycket har nog en stark drivkraft till att fortsätta lära sig mera.

  3. Du känner lågt självförtroende och/eller är verkligen INTE intresserad av det ni ska göra i undervisningen i en viss kurs.

  – Vad kan du göra för att påverka dina egna känslor och vad kan du göra för att öka dina chanser att lyckas med kursen?

  Svar: Det enda jag behöver för att kunna lägga ner tid och energi för en kurs är en drivkraft. Jag skulle tänka på framtiden och försöka få motivation genom det. Jag går denna kurs för en anledning och den anledningen borde ge mig nog motivation för att fortsätta med kursen. Annars är det bara att bita ihop och plugga för allt är inte kul.

  – Vad kan du göra för att påverka kursens utformning så att den blir mer intressant och motiverande?

  Svar: Prata med den som undervisar och samarbeta med hen för att få kursen roligare. Ge förslag på områden som man själv är intresserad av eller be om grupparbeten om man finner det roligt.

  Gilla

 2. 1. Man känner att man är bra på det, det gör att det blir roligt, och om det är något intressant vill man lära sig mera av det. Vanligt vis blir saker roligare om man är bra på dem, men man ska fortfarande försöka även fast man inte är så bra på det.

  2. Jag tror att de som lär sig mycket har en bra inställning på det de kommer att lära sig, då blir det roligare och då lär de sig lättare, och om de tycker att ett ämne är tråkigt eller är dåliga på det, försöker de göra ämnet mer intressant och bli bättre på det så bra som möjligt.

  3.
  a). Om jag tycker att ett ämne är ointressant skulle jag försöka hitta information själv som filmer på internet, som kan vara mer intressanta än när läraren pratar om ämnet, om jag på så sätt kan börja tycka att ämnet är lite roligare för att jag har sett filmer på saker som verkar intressanta inom det ämnet, kommer ämnet att också bli mer intressant i skolan.

  b). Skulle jag tycka att ett ämne är roligt eller tråkigt och har dålig utformning t.ex. att vi har kemi och bara får göra laborationer, men jag inte gillar laborationer men gillar ämnet kemi, då skulle jag prata med läraren och försöka få hen att ändra upplägget på ämnet, om inte det funkar skulle jag försöka göra andra saker inom kemi hemma. Så att jag får göra det jag tycker är roligt inom ämnet.

  Gilla

 3. 1. Det känns riktig bra och jag känner mig glad. Att jag förstå vad jag håller på med och jag lära mig snabbare det ämne som jag är bra.

  2.Det beror på, alla känner och tänker på olika sätt. De som lär sig mycket tänker väl att de vill har en bra framtid och men känner sig säker jättedålig. För att de gilla inte ämne som de plugga på men det finns också De som lär sig mycket för att de tycker att ämne är intressanta och känner jättebra.

  3. A. det är att inte ger upp så lätt, fråga vänner om hjälp när du behöver och försöker att hänga med i lektioner.
  B. jag vet inte. Men försöker vara aktive

  Gilla

 4. 1.) Jag var intresserad av kursen och såg fram emot den.
  2.) De hittar saker som intresserar dem och gör det till något kul.
  3.) Anstränga mig mer för att se till så att jag kan få ett bra betyg.

  Gilla

 5. 1. Jag lär mig mycket bättre när jag känner mig intresserad av kursen och jag tycker ämnet är kul, då kan jag ofta gå in i klassrummet och tänka att jag ska ge mitt yttersta.

  2. Jag tror att de som lär sig mest är det som är mest intresserade av ämnet och kan därför ge sitt yttersta.

  3.
  a) Jag tror att om man inte är intresserad av ämnet så är det väldigt svårt att lära sig och jag tror inte att det är så lätt att ändra på, men jag tycker att om man tar det som en utmaning och säger till sig själv att man ska göra sitt yttersta och prata efter lektion

  b) Du kan lägga fram förslag om hur kursen kan förändras till de bättre, om hur det lärs ut t.ex. ge skrivuppgifter, muntliga presentationer, genomgångar m.m. för att passa de sätt som du lära dig bäst på.

  Gilla

 6. 1. när jag lär mig något bra så vill jag bara fortsätta lära mig mer om det.

  2. jag tror att dom ser det som en utmaning.

  3. -att man inte ska tänka på det negetiva men tänka på det positiva.

  -att studera på olika sätt några gillar att studera med musik andra gillar att göra det i bibloteket

  Gilla

 7. 1. Det kännes bra när man kan det vad man studerar bra.

  2. De vill lära det vad de studerar, de känner kanske att det är svårt men när dom har läst tillräckligt länge så blir dom bra.

  3. -Tänka på fram tiden vart man skulle ha nytta av kursens studier.
  – Man skulle göra not som göra kursen till lite roligare.

  Gilla

 8. 1. Jag kände nog mig ganska uppiggad och intresserad och det var därför jag verkligen tog upp det jag nu lärde mig.
  2. Jag tror att de ser till så att de känner sig intresserade av ämnet genom antingen svårighetsgrad eller genom att söka roliga grejer om själva ämnet. När jag brukade plugga för historia till exempel så läste jag inte bara om en specifik grej utan jag läste om massa olika grejer som rörde det jag skulle plugga till.
  3. Om man inte känner sig så intresserade av en kurs eller ämnet som pågår så är det enda man kan göra att lägga manken till och verkligen läsa igenom det man håller på med och på så sätt verkligen förstå det man försöker lära sig. Det och att vara aktiv under konversationer med läraren och uppmärksamhet vid genomgångar är nog det enda man kan göra då.
  3b.Ointresse kan man inte påverka så värst mycket men man kan be sin lärare att höja svårighetsgraden för just den eleven och på så sätt få en utmaning.

  Gilla

 9. 1. Jag kände mig intresserad och jag gick in med en inställning att det skulle bli kul. Och då fann jag motivation till att lära mig.

  2. Jag tror att dom som lär sig riktigt bra är dom som går in med inställningen att det dom ska göra är roligt, och att dom på något sätt finner intresse i det dom ska göra.

  3a) Jag tror att det absolut viktigaste är att inte ge upp. Utan att fortsätta plugga o vara med på lektionerna fast det är grymt ”tråkigt”. Och att bara vänja sig vid att allt det man gör i skolan inte alltid är kul.

  b) Det man kanske skulle kunna göra är att tex fråga läraren om man skulle kunna göra grupparbeten eller kanske kolla på någon film om. Eftersom att det är ofta att man inte riktigt förstår eller inte lyckas se det som man ska studera om i det perspektiv som läraren vill att man ska se det i. Men jag tror att film skulle kunna hjälpa till på traven.

  Gilla

 10. 1. När jag lärde mig nåt bra så känner man sig mer sugen på att lära sig mera om det ämnet, men om det man ska lära sig tar lång tid och är super jobbigt så känner man inte sig så intresserad när man håller på att kämpa med det. När jag lär mig nåt så tänker brukar oftas vara inne i ämnet så djupt att jag inte tänker så mycket på annat och det är troligen för då är jag intresserad.

  2.De tänker troligen att det är super roligt det de lär sig men sen finns det såna som gör det ellafall fast det är tråkigt och då tänker man inte på så mycket utan bara att bli klar.

  3.1 När kurser blir tråkiga så blir det super svårt att studera därför brukar jag på nåt sätt försöka hitta det minsta roliga med det jag håller på med.

  3.2 För att göra lektionerna bra så borde man göra som läraren och på ett snällt sätt ge förslag till hen om hur eleverna vill ha det , och då hoppas man att hen är tillräcklig snäll och flyttar runt så alla får som de vill

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: